Съдържание

Посетители

В момента има 48  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител: „МАТАНД“ ЕООД

документация за инвестиционно предложение „Изграждане на кравеферма за отглеждане на 300 бр. млекодайни крави в поземлени имот с идентификатор 77058.5.217 и площ 13.068 дка по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Хаджидимово, община Хаджидимово, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 31/12.04.2019 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Съгласно представената информация с инвестиционното предложение се предвижда в посочения имот с площ 13.066 дка и начин на трайно ползване „друг вид нива“, да се изгради кравеферма за отглеждане на 300 броя млекодайни крави. За осъществяване на дейността ще бъдат изградени:
- производствена сграда със застроена площ около 2500 м2, в която да се обособят обор за отглеждане на животните, доилна зала с чакалня към нея, родилна зала, помещение за съхранение на млякото, машинна стая и санитарни помещения за персонала;
- помещения за съхранение на зърното и хранителни добавки;
- трупосъбирателен пункт;
- две изгребни ями, всяка с обем 20 м3;
- бетоново торохранилище с обем 2000м3.
Кравите ще бъдат отглеждани интензивно без да се извеждат на паша. В обора ще се обособят шест реда легла за животните, хранителна пътека и торови пътеки оборудвани с техника за почистване на торта. Предвижда се торовата маса да се съхранява в продължение на шест месеца и в последствие, да се ползва за наторяване на земеделски земи.
Захранването на кравефермата с ел. енергия е предвидено да се осъществи, чрез изграждане на подземна кабелна линия с дължина около 150 м, преминаваща през общински имот.
Водоснабдяването на бъдещия обект ще се осигури от водопроводната мрежа на гр. Хаджидимово, чрез изграждане на нов водопровод с дължина около 400 м.
Отпадъчните битови и производствени води се предвижда да се заустват в две водоплътни изгребни ями.
Транспортният достъп до имота се осъществява по граничещ с имота полски път.
Инвестиционното предложение попада в обхвата на т. 1, буква „д“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ – Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и план за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-40(4)/19.03.2020 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие от което Ви предоставяме за съобразяване), инвестиционното предложение е допустимо спрямо режимите, определени в утвърдените План на управление на речните басейни на ЗБР (2016 – 2021 г.) и План за управление на риска от наводнения на ЗБР (2016 – 2021 г.), при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в становището

 

IІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие:

Имотът, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в граници на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие. Най-близо, на отстояние 230 м е разположена границата на защитена зона BG0002076 “Места” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ бр. 51/2010 г.).
Инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС. В тази връзка то попада и под разпоредбите на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г.; изм. и доп.), поради което за него следва да бъде извършена оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на гореописаната защитена зона.
В представеното уведомление, съгласно изискванията на чл. 10 от Наредбата за ОС и приложенията към него липсва подробна информация по отношение на предвидените за изграждане инфраструктурни връзки, което затруднява определянето на местоположението на инвестиционното предложение в неговата цялост спрямо границите на защитени зони и извършването на преценка за вероятната степен на отрицателното въздействие на инвестиционното предложение върху горецитираната защитена зона. Предвид това е необходимо с информацията по Приложение №2 да се представи и:
1. Схема на електрозахранване и водоснабдяване на имота, вкл. да се приложат обяснителни записки към схемите.
2. Описание и характеристика на всички имоти, които ще бъдат засегнати от предвидените за изграждане електропровод и водопровод.
Въз основа на възможността, предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС по изискуемата се процедурата по реда на чл. 31 от ЗБР ще се произнесем на етап „представяне на информацията за преценяване на необходимостта от ОВОС“.
Копие от писмото е изпратено до кмета на община Хаджидимово и директора на БДЗБР.