Съдържание

Посетители

В момента има 231  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

Възложител: ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

документация за уведомление за „Проект за изменение на Общ устройствен план на община Благоевград за поземлен имот с идентификатор 04279.621.147 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, с цел предвиждане на смесена многофункционална зона „Смф“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

I. По отношение на изискванията на Глава Шеста, Раздел II от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Изменение на ОУП на община Благоевград, одобрен с Решение № 27 от Протокол № 3 от 25.02.2011 г. на Общински съвет - Благоевград обхваща имот с идентификатор 04279.621.147 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград (бивш -Казарма) с площ 61 273 кв. м.
Съгласно действащия ОУП на община Благоевград имотът попада в територии със самостоятелен устройствен режим - „терени със специално предназначение“. Поради промяна на собствеността и отпадане нуждата на имота за нуждите на Министерството на отбраната, се налага изменение на ОУП в частта на имота.
Изменението на проекта ОУП ще обхване цялата част на имота, като се предвиди смесена многофункционална устройствена зона „Смф“ с устройствени показатели:
- Плътност на застрояване – до 70 %;
- Кинт – до 2,5;
- Плътност на озеленяване – минимум 20 %.
- Височина на застрояване - до 15 м;
Изработването на Проекта на изменение на ОУП на община Благоевград е допуснато с Решение № 16 по Протокол № 3/06.12.2019 г. от проведено заседание на Общински съвет – Благоевград.
След промяна на устройствената зона, бъдещите инвестиционни намерения са за изграждане на Интер-експо център, конгресен център, музей, парк и спортен център.
Водоснабдяването се предвижда да се осъществи от съществуващ питеен водопровод - ЕТ ф100 по ул. „Александър Стамболийски“.
Отпадъчните води се предвижда да се включат в най-близкия уличен канал до имота, изграден в имот с идентификатор 04279.621.2 - второстепенна улица.
Битовите отпадъчни води ще се отвеждат в изгребна яма.
Захранването с ел.енергия ще се осъществи от ТП „ВП 1“ до главно електромерно табло /ГЕТ/.
Проектът за изменение на Общ устройствен план на община Благоевград за поземлен имот с идентификатор 04279.621.147 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, с цел предвиждане на смесена многофункционална зона „Смф“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2, т. 1 от Наредбата за ЕО и подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от ЕО.
Изменението на ОУП на община Благоевград следва да се одобрява от Общински съвет – Благоевград, съгласно което и предвид разпоредбата на чл. 4, т. 2 от Наредбата за ЕО, компетентен орган за провеждане на процедурата по ЕО е директорът на РИОСВ – Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

От извършената справка относно местоположението на имота, предмет на проекта за изменение на ОУП е установено, че настоящия проект за изменение на ОУП на община Благоевград не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо са разположени защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (обн. ДВ, бр. 21 от 2007 г., изм. и доп.) и защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-770/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 102/2008 г.).
Проектът за изменение на ОУП на община Благоевград подлежи на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитени зони по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп. ДВ. бр. 94 от 2012 г.), наричана по нататък „Наредбата за ОС”.
Съгласно разпоредбите на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от ЗБР и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата за ОС, процедурата по ОС се извършва чрез процедурата по преценяване на необходимостта от екологична оценка (ЕО) по реда и при условията на Глава трета от Наредбата за ОС.