Съдържание

Посетители

В момента има 209  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

Възложител: С. Б. и И. Б.

документация за Уведомление за Проект на Подробен устройствен план – План за застрояване (ПУП – ПЗ) за промяна на предназначението на имот с идентификатор 04279.32.28, местност Сухия бунар-Ш.54 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград от „нива“ в „за производствено-складови дейности“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

 

I. По отношение на изискванията на Глава Шеста, Раздел II от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Съгласно представената документация проектът на горепосоченият ПУП е разрешен за изработване с Решение №228/24.06.2022 г. на ОбС Благоевград. Основната цел на изработвания ПУП-ПЗ е промяна на предназначението на поземлен имот с идентификатор 04279.32.28 и площ 3.00 дка по КККР на гр. Благоевград от „нива“ в за „за производствено-складови дейности – логистично-търговски комплекс с производствена част“ в предимно производствена зона „Пп“ със следните устройствени показатели: височина – до 10 м; плътност на застрояване – 60 %; кинт – 2.5 и плътност на озеленяване – 20 %. Предвижда се след промяна на предназначението на имота да бъде изграден логистично-търговски комплекс с производствена част. Производствените процеси са свързани с преопаковане на готови продукти в по-малки търговски опаковки. Основно е предвидено да се извършва препакетиране на хранителни стоки, в голяма част продуктите ще бъдат доставяни в опаковки готови за експедиция.
Електрозахранването е предвидено да се осъществи чрез изграждане на трафопост в имота, който да се захрани с подземно положен кабел от нов Ж. Р. стълб на ВЕЛ 20 кV „Селище“.
За водоснабдяване на бъдещия обект се предвижда изграждане на собствен водоизточник в имота – сондажен кладенец с предполагаема дълбочина 9 – 10 м. Необходимите количества вода са определени в размер на около 0.6 л/сек. Отпадъчните води ще се заустват в изгребна яма в имота.
Съгласно Становище с изх. №П-01-291(5)/11.11.2022 г. на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ предвиденото водовземане от подземни води ще окаже натиск върху подземно водно тяло с код BG4G000000Q004 – „Кватернер – Благоевград”, оценено в „добро“ химично и „добро“ количествено състояние. Общата екологична цел е поддържане на доброто му химично и количествено състояние, чрез недопускане и ограничаване непрякото отвеждане на замърсители в подземните води.
4.1. Информация, която следва да се вземе предвид за подземно водно тяло код BG4G000000Q004 – „Кватернер – Благоевград”, към м. октомври 2022г.:
- разполагаеми ресурси – 362.00 l/s;
- общо разрешено водовземане от него по издадени разрешителни – 80.004 l/s;
- водовземане от кладенци за задоволяване на собствени потребности - 19.720 l/s;
- свободни водни количества – 262.276 l/s.
- Експлоатационен индекс – 28 %.
4.2. Разполагаеми ресурси на подземно водно тяло „Кватернер – Благоевград”– в землището гр. Благоевград :
- площ на землището гр. Благоевград, община Благоевград, попадаща в това ПВТ – 17.76 кв. км ;
- модул на оттока за „Кватернер – Благоевград” – 2.32 l/s.km2;
- разполагаем ресурс в землището на гр. Благоевград, община Благоевград – 41.20 l/s.
- Експлоатационен индекс – 125 %.
4.3. Общо съществуващо и бъдещо водовземане от подземното водно тяло в землището на населеното място, което включва разрешеното водовземане по реда на Закона за водите, както и водовземането по одобрени и/или съгласувани инвестиционни предложения по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие – 51.65 l/s.
4.4. Не се очакват замърсявания и превишения на СКОС и ПЗ за нито едно от замърсяващите вещества (включително и за нитрати).
4.5. В резултат от реализиране на произтичащото от плана инвестиционно предложение не се очаква да бъде засегнати нито един от посочените критерии за определеното „добро“ химично състояние на ПВТ „Кватернер – Благоевград“, но се очаква да бъдат засегнати посочените критерии за определеното „добро“ количествено състояние на водното тяло.
Експлоатационният индекс в землището на гр. Благоевград, общ. Благоевград за подземно водно тяло BG4G000000Q004 – „Кватернер – Благоевград е 125 % и надвишава 40 %. Предвид посоченото обстоятелство, в резултат от реализиране на ИП е възможно да се засегнат критерии за добро количествено състояние на гореописаното подземно водно тяло.
Достъпът до имота се осъществява по граничещи с него селскостопански пътища – имоти с идентификатори 04279.32.44 и 04279.32.43 по КККР на гр. Благоевград.
С ПУП – ПЗ не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложение № 21 и № 2 на ЗООС, но се предполага значително въздействие върху околната среда при прилагането му предвид цитираното по-горе становище на Басейнова дирекция, предвид което попада в обхвата на чл. 2, ал. 2, т. 4 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми (Наредбата за ЕО) и подлежат на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ЕО.
На основание чл. 81, ал. 3 от ЗООС, процедурата по ЕО следва да се извърши едновременно с изготвянето на проекта за изменението на ПУП - ПЗ и преди одобряването му. Планът следва да се одобрява от ОбА - Благоевград, съгласно което и предвид разпоредбата на чл. 4, т. 2 от Наредбата за ЕО, компетентен орган за провеждане на процедурата по ЕО е директорът на РИОСВ – Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Имотът, предмет на плана не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие. Най-близо e разположена границата на защитена зона BG0001022 „Орановски пролом – Лешко“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД – 348/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ бр. 57/2021 г.).
Съгласно разпоредбите на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие (ЗБР) и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата за ОС, планът подлежи на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000.
Въз основа на възможността предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС, РИОСВ – Благоевград ще се произнесе с преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на предвижданията на плана с предмета и целите на опазване на защитените зони ще се произнесем на етапа на внесена информация за преценяване на необходимостта от извършване от ЕО.