Съдържание

Посетители

В момента има 339  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„БЕЛАСИЦА“ АД - гр. Петрич

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на “БЕЛАСИЦА“ АД - гр. Петрич
Обект: Предприятие за производство на водомери в гр. Петрич, общ. Петрич

 

На основание Заповед №74/17.03.2022 г. на директора на РИОСВ-Благоевград, на 29.03.2022 г. се извърши проверка на място на предприятие за производство на водомери, находящо се в гр. Петрич, експлоатиран от „БЕЛАСИЦА“ АД, гр. Петрич.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти по отделните компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел установяване спазване на нормативните изисквания заложени в Закона за опазване на околната среда, и произтичащите от него специални закони и подзаконови нормативни актове.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен оглед на следните помещения и съоръжения:
- работните цехове;
- местата за съхранение на отпадъци.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Съставен е Констативен протокол №8-14/29.03.2022 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Отпадъци“

Дружеството е провело процедурата за класификация от отпадъците, образувани от дейността на обекта. Отпадъците се събират разделно на определените за целта места.
„БЕЛАСИЦА“ АД притежава разрешително за извършване на дейности по третиране на отпадъци, издадено по реда на Закона за управление на отпадъците (ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.). В него са включени дейности обозначени съгласно допълнителните разпоредби на ЗУО с код R5 (рециклиране или възстановяване на други неорганични материали) и с код R4 (рециклиране/възстановяване на метали и метални съединения), с отпадъци (с код 10 10 07* и с код 12 01 03 ), генерирани от собствената дейност. За останалите отпадъци, се извършва само предварително съхраняване, за което не се изисква наличие на документ по ЗУО. Всички отпадъци се съхраняват разделно по вид, на определените места, които са обозначени за тази цел.
Отпадъците са предавани за последващо третиране на базата на писмени договори, на лица притежаващи документи по чл. 35 от ЗУО.
По време на проверката не е представена заповед на изп. директор на дружеството, за определяне на отговорно лице за безопасното управление на опасните отпадъци.
Отчетността за отпадъците на обекта се води чрез Националната информационна система за отпадъци /НИСО/. Чрез системата е изготвен и отчетът за отпадъци за календарната 2021 г.
Дружеството е задължено лице съгласно чл. 59, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците (ДВ, бр. 53/2012 г.) и изпълнява задължението си чрез участие в колективна система, представлявана от организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки. Представени са удостоверение за членство в организацията, отчети за пуснатите на пазара опаковки, изготвяни към организацията и платежни документи, удостоверяващи заплащането на дължимите суми.
Не е установено нерегламентирано третиране на отпадъци на територията на обекта.

3.2 Направление „КПКЗ, ЕО и ДА“

3.2.1. „БЕЛАСИЦА“ АД притежава разрешително за извършване на дейности по третиране на отпадъци № 01-ДО-282-0/04.11.2014 г. Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение №1 от Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ДВ, бр. 43/2008 г., изм. и доп.).

3.2.2. За определяне на превантивни мерки по чл. 20 и на оздравителните мерки по чл. 26, ал. 1, т. 2 от ЗОПОЕЩ, операторите, извършващи дейности по Приложение №1 от ЗОПОЕЩ, изготвят собствена оценка за възможни случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение №1 от Наредба № 1 (ДВ, бр. 96/2008 г.)

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството е дадено предписание по Закона за управление на отпадъците.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Последващият контрол е свързан с представяне на документи в РИОСВ-Благоевград. В случай на констатирано неизпълнение на предписанието, ще бъдат предприети административнонаказателни действия.