Съдържание

Посетители

В момента има 138  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Софарма” АД - гр. София

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Софарма” АД - гр. София
обект: Завод за медицински продукти – твърди и течни форми, гр. Сандански
 

На основание Заповед №351/26.09.2022 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 11.10.2022 г. е извършена проверка на място и по документи на обект: „Завод за медицински продукти – твърди и течни форми“ находящ се в Промишлена зона на гр. Сандански, експлоатиран от „Софарма“ АД, гр. София.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за опазване на околната среда (ДВ бр. 91/2002 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ДВ, бр.43/2008 г. с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

На площадката в гр. Сандански, стопанисвана от „Софарма“ АД, гр. София са разположени цех за производство на твърди лекарствени форми, цех за производство на течни лекарствени форми, цех за производство на концентрати за хемодиализа, складови помещения за изходни материали и субстанции, складове за съхранение на химични вещества и смеси, газово стопанство, склад готова продукция и ПСОВ.
При извършения обход на площадката са проверени:
- складовите помещения за съхранение на химични вещества и смеси;
- складови помещения за изходни материали и субстанции;
- газово стопанство;
- ПСОВ;
- склад готова продукция.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Работният режим на обекта е двусменен, петдневна работна седмица. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №11-08/11.10.2022 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества“

Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове. Обектът в гр. Сандански, стопанисван от „Софарма“ АД се проверява за пръв път по фактор „Опасни химични вещества“.
Съгласно Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) и Регламент (ЕО) №1272/2008 (CLP), дружеството се явява „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС).
Дружеството не извършва директен внос/износ на ОХВС. В своята дейност употребява и съхранява опасни химични вещества в свободен вид и в смеси, както и вещества/смеси, които са категоризирани като неопасни, съгласно Регламент CLP. Необходимите химични вещества и смеси се доставят от централен склад – гр. София. На обекта се поддържа досие по чл. 36 от REACH, съдържащо актуални информационни листове за безопасност, които отговарят на изискванията на Регламент (ЕС) 2015/830, но липсва информация по Приложение №2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите.
За съхранението на химичните вещества и смеси дружеството е обособило няколко склада:
- склад оцетна киселина;
- склад изходни материали и субстанции за производството – 1;
- склад за съхранение на химични вещества и смеси – 2;
- газово стопанство.
Всички складови помещения отговарят на изискванията на чл. 6 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.).
Складът за съхранение на ледена оцетна киселина е снабден и с газ-сигнализация.
Газовото стопанство е на обособено за целта място, с ограничен достъп и обозначен с указателни табели. Към момента на проверката цистерните са празни и ще се пълнят само при необходимост с пропан-бутан. За технологични нужди на площадката се използва природен газ, като захранването става от централна газопроводна мрежа.
Към момента на проверката всички химични вещества и смеси са в оригинални опаковки, плътно затворени, не се наблюдават разливи.
Наличната е документация по организацията на съхранение на ОХВС, съгласно чл. 4, т. 7-11 от Наредбата (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.), няма изготвена оценка за безопасността на съхранение на ОХВС, която да е съгласно Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.
На проверявания обект са налични вещества/смеси класифицирани като опасни и попадащи в обхвата на Приложение №3 на ЗООС. Няма изготвен доклад за извършена класификация по чл. 103, ал. 1 от ЗООС.

3.2. Направление ”КПКЗ, ЕО и ДА”

Дружеството извършва дейности, които попадат в обхвата на т. 4 от Приложение №1 от ЗОПОЕЩ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.) – дейности по производство, употреба, съхранение, обработка, пълнене и изпускане в околната среда на химични вещества и смеси класифицирани по Регламент (ЕО) № 1272/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, за изменение и за отмяна на директиви 67/548/ЕИО и 1999/45/ЕО и за изменение на Регламент (ЕО) № 1907/2006 (ОВ, L 353/1 от 31 декември 2008 г.).
За определяне на превантивните мерки по чл. 20 и на оздравителните мерки по чл. 26, ал. 1, т. 2 от ЗОПОЕЩ операторите, извършващи дейности по Приложение №1 от закона, изготвят собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение №1 от Наредба №1 (ДВ, бр. 96/2008 г.). Към момента на проверката не се представя оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници

На дружеството са дадени предписания по ЗЗВВХВС и ЗОПОЕЩ с поставен срок и отговорник за изпълненията им.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение на предписанията, ще бъдат предприети административно – наказателни действия.