Съдържание

Посетители

В момента има 169  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Джампи“ ООД - гр. Хаджидимово

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Джампи“ ООД - гр. Хаджидимово

 

На основание Заповед №409/02.11.2022 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 27.10.2022 г. се извърши проверка на място и по документи на Цех за производство на саи, находящ се в гр. Хаджидимово, ул. „Македония“ №54, експлоатиран от „Джампи“ ООД, гр. Хаджидимово.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за опазване на околната среда (ДВ бр. 91/2002 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за управление на отпадъците (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.), Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Дружеството извършва производствена дейност на една площадка. Извършена е проверка на следните производствени помещения:
- цех за оформяне и залепване на саи;
- склад за съхранение на материали;
- котелно помещение;
- склад за съхранение на опасни химични вещества и смеси.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството – производство на саи за обувки. Разкрояването и ушиването на саите се извършва от подизпълнители. На площадката на „Джампи“ ООД се извършват следните операции – зашиване на табана на саята, оформяне на бомбета и фортове и залепване на полутабани на определени модели. Режим на работа - от 01.10.2022 г. дружеството работи 3 дни седмично, 8 часа дневно. В момента на проверката не се извършва производствена дейност. Съставен е Констативен протокол №59-06/15.11.2022 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух
3.1.1. Организирани източници на емисии от горивни процеси
За отопление на производствените помещения се ползва котел с топлинна мощност под 500 кW, предназначен да изгаря твърдо гориво. Същият не подлежи контрол чрез измервания.
3.1.2. Организирани източници на емисии от производствена дейност
На обекта се извършва спомагателно залепване на саи. Дейността по производство на обувки или части от тях, попада за контрол съгласно Приложение № 1 към чл. 2 (т. 5.) от Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединение, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (обн. ДВ, бр. 96/2003 г. с изм. и доп.). Над местата за спомагателно залепване са изградени локални аспирации (чадъри) за улавяне на емисиите на летливи органични съединения. В производствените помещения е изградена смукателно – нагнетателна вентилационна система. Дружеството е извършило регистрация на инсталацията съгл. чл. 30л от ЗЧАВ и същата е вписана в публичния регистър на инсталациите, извършващи дейности с летливи органични съединения.
В РИОСВ - Благоевград е представена в законоустановения срок декларация за изразходваните през 2021 г. количества органични разтворители – не се превишава праговата стойност за консумация на разтворители определена за дейността в т. 14, табл. 1 към Приложение №2 от Наредба №7/2003 г. (> 5 t/год.).

3.2. Направление “Опасни химични вещества”
Проверката се извършва на основание изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове, произтичащи от него.
По смисъла на чл. 3, параграф 13 от Регламент REACH, дружеството се явява „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС). В своята дейност употребява лепила, които се класифицират като опасни химични смеси, съгласно Регламент (ЕО) №1272/2008 (CLP), в категория на опасност „запалими“. Към момента на проверката се представя досие във връзка с изискванията на чл. 36 от Регламент REACH, задължаващ потребителите надолу по веригата да събират и поддържат в наличност цялата информация за използваните от тях химикали, за период от поне 10 години след последната им доставка или употреба. Представените информационни листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на изискванията на Регламент (EC) №2015/830. Дружеството не извършва директен внос/износ на химикали. Към момента на проверката са налични минимални количества лепило (по една опаковка от вид), разположени в складовото помещение за ОХВС, което отговаря на изискванията на чл. 6 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г.).

3.3. Направление ”КПКЗ, ЕО и ДА”
Дружеството извършва дейности свързани с употреба и съхранение на опасни химични вещества и смеси, с което попада в обхвата на Приложение №1 от Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ЗОПОЕЩ, ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.), а именно: по т. 4 - Извършване на дейности по производство, употреба, съхранение, обработка, пълнене и изпускане в околната среда на химични вещества и смеси класифицирани по Регламент (ЕО) № 272/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, за изменение и за отмяна на директиви 67/548/ЕИО и 1999/45/ЕО и за изменение на Регламент (ЕО) № 1907/2006 (ОВ, L 353/1 от 31 декември 2008 г.). За определяне на превантивните мерки по чл. 20 и на оздравителните мерки по чл. 26, ал. 1, т. 2 от ЗОПОЕЩ операторите, извършващи дейности по Приложение №1 от Закона, изготвят собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение №1 от Наредба №1 (ДВ, бр. 96/2008 г.). Към момента на проверката такава оценка не се представя.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За констатираното несъответствие по ЗОПОЕЩ е поставено едно предписание, със съответния срок за изпълнение.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанието ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение на предписанието, ще бъдат предприети административно – наказателни действия.