Съдържание

Посетители

В момента има 281  гости и няма потребители и в сайта

Регистър на приети сигнали по "Зелен телефон"

месец септември 2019 г.

 ПРИЕТИ СИГНАЛИ ПО „ЗЕЛЕНИЯ ТЕЛЕФОН” И ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА В РИОСВ - БЛАГОЕВГРАД ЗА ПЕРИОДА

МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ 2019 ГОДИНА

 

Дата

Постъпил сигнал

Сигнал

Отговорна институция

Предприети действия

1 09.09.2019 Сигнал водите на река Струма са замърсени в района на Покровнишки мост тел. 112

РИОСВ - Благоевград

Извършена е незабавна проверка съвместно с БД ЗБР - Благоевград. Установен е източника на замърсяване на река Струма в района на Покровнишки мост - заустване от производствена база на "Бистрица" ЕООД, след утаителя на ТМСИ № 1. Взета е водна проба от отпадъчни води от пункта за мониторинг, след изхода на утаителя на ТМСИ, за изпитване и установяване на степента на замърсяване на водите. След извършване на емисионния контрол от РЛ-Благоевград е установено неспазване на ИЕО по показателя „НРВ“. Резултат от изпитване 1102 mg/dm3 при индивидуално емисионно ограничение (ИЕО) - 50 mg/dm3. В резултат на дружеството е съставен акт за установено нарушение по Закона за водите.
2 11.09.2019 В района на ж.п. гарата в гр. Благоевград, в тъмната част от денонощието, се усеща миризма от изгаряне на отпадъци и гуми. Има и сажди, които покриват района. Предполага, че източникът е "Рубин 08" ООД. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Извършена е незабавна проверка в района, описан в сигнала. При проверката е установено, че инсталацията за производството на електрическа енергия на Био тец "Рубин", включваща котел тип ПКМ 4,5 с предкамера за индиректно изгаряне на биомаса (слънчогледови люспи) не работи от 31.08.2019 г. Същата е спряна за извършване на годишен планов ремонт, който не е приключил. Същото е видно и от представените при проверката графици на служителите за произведеното количество електроенергия. При извършения обход на площадката на „БИО ТЕЦ Рубин“ е установено единствено наличие на биомаса (слънчогледови люспи), съхранявана в закрит бункер с вместимост 360 куб.м. Предвид гореизложеното, сигналът е неоснователен.
3 13.09.2019 Сигнал по повод публикация в информационна агенция за замърсяване на въздуха в гр. Разлог от фабрика за производство на пелети електронна поща РИОСВ - Благоевград Във връзка с публикация в онлайн издание на в- к ххх за замърсяване на атмосферния въздух от инсталация за производство на пелети, на 26.09.2019 г. са проведени контролни измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от инсталация за производство на пелети, експлоатирана от "Пирин пеллет" ЕООД, гр. Разлог. При проверката е установено, че в резултат на повредено пречиствателно съоръжение (циклон), предназначен да улавя триците от пресяването на готовите пелети преди пакетиране, същите се изпускат в атмосферния въздух, с което се създават неорганизирани емисии. В резултат на нерегламентираното изпускане е замърсен терен с размери 280 кв. м. За установеното нарушение са предприети действия за съставяне на АУАН.
4 16.09.2019 Сигнал от с. Брежани, община Симитли за щета от кафява мечка - нападение на крава. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Със заповед на директора на ТП "ДГС - Симитли" от 16.09.2019 г. е назначена комисия, която да установи нанесената щета. На 17.09.2019 г. комисията е установила щетата, за което е съставен протокол. Изготвено е предложение до МОСВ, изх. № 495/26.09.2019 г. за изпращане на обезщетение по нанесената щета.
5 17.09.2019 Сигнал в района на ж.п. гара Благоевград и промишлена зона, в тъмната част от денонощието, се горят гуми и отпадъци, и се усеща неприятна миризма зелен телефон РИОСВ - Благоевград Извършена е незабавна проверка на място на 17.09.2019 г. Обходени са следните райони: бул. „Св. Св. Димитър Солунски“, бул. „Васил Левски“, района от ж.п. прелеза към ж.п. гарата, Промишлена зона, гр. Благоевград. Към момента не е установено изгаряне на отпадъци или следи от изгаряне на гуми. Не се констатира неприятна миризма.
Извършена е и проверка на две площадки за третиране на отпадъци, с местоположение, посочено в сигнала. Същите са експлоатирани съответно от „Индустриални суровини“ ЕООД и „Скрино“ ЕООД и притежават разрешения за дейности с отпадъци, издадени от РИОСВ-Благоевград. Не е установено изгаряне или следи от изгаряне на гуми и отпадъци.
6 17.09.2019

В района на "Рубин 08" ООД, промишлена зона на гр. Благоевград, излиза пешук и се усеща неприятна миризма.

 

зелен телефон РИОСВ - Благоевград По постъпилите на 17.09.2019 г. сигнали са извършени незабавни проверки в района на промишлената зона на гр. Благоевград (между бул. „Св. Димитър Солунски“ и бул. „Васил Левски“), и „Рубин -08“ ООД. В момента на проверките няма наличие на неприятни миризми в района на горецитираната промишлена зона, както и не се наблюдава изпускане на емисии на вредни вещества от изпускащите устройства (комини) на обектите с неподвижни източници на емисии („Ру-бин -08“ ООД, „КФМ“ ООД и „Мебелфаб“ АД). При проверката е установено изпускане на емисии на вредни вещества в атмосферния въздух единствено от 2 броя въздуховоди от цех „Варка“ на Пивоварна – Благоевград. Същите представляват основно водни пари и са видимо бели.
7 17.09.2019 В промишлена зона на гр. Благоевград, зад "Технополис", пуши комин и се усеща неприятна миризма. зелен телефон РИОСВ - Благоевград
8 18.09.2019 Сигнал за трансгранично замърсяване с отпадъци на езеро Керкини в Република Гърция електронна поща РИОСВ - Благоевград В РИОСВ – Благоевград няма получени други сигнали от гръцка страна за замърсяване на водите на река Струма и езерото Керкини в Република Гърция. По настоящият сигнал не са предприети действия, поради това, че РИОСВ – Благоевград не е компетентен орган за организиране на контакти и сътрудничество с гръцките власти за изпълнение на съвместен проект за решаване на проблема.Възможни източници на замърсяване водите на р. Струма са канализационните колектори на всички населени места, които нямат изградени ПСОВ и заустват в р. Струма и нейните притоци към нея. От географското положение на р. Струма е видно, че същата преминава през територията три регионални инспекции. Средното и долното течение на реката (от Кочеринския пролом до Санданско-Петричкото поле включително) са в обхвата на РИОСВ-Благоевград. В близост до речното легло и речното корито не са разположени стари и/или рекултивирани депа за неопасни отпадъци, които могат да бъдат причина за установените замърсявания с битови отпадъци на езерото Керкини. Създадени са регионални системи за управление на отпадъците както следва: РСУО-Петрич (вкл. Община Петрич), РСУО-Сандански, Кресна и Струмяни ( за общините Сандански, Кресна и Струмяни), като от години се използват РДНО-Петрич и РДНО-Сандански. Всички общини, разположени по бреговете на р. Струма са с въведени и функциониращи системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки, като в с. Зелен дол, община Благоевград е изградена сепарираща инсталация за третиране на отпадъци от опаковки, събрани от общинските системи. ,
В годишните планове за контролната дейност задължително се залагат по две планови проверки на общините относно наличие на нерегламентирани замърсявания на селищни и извънселищни територии. При извършването им се прави оглед и на р. Струма, и на нейни притоци. От 2015 г. до момента ежегодно се извършва извънреден контрол относно наличие на нерегламентирани замърсявания на речните легла и прилежащите територии на реките в обхвата на РИОСВ-Благоевград по Заповед на министъра на околната среда и водите.