Съдържание

Посетители

В момента има 483  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №241/2020

Изх. №1036(1)/30.03.2020 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Изграждане на промишлена газова инсталация за газифициране с компресиран природен газ и открит склад (нова бетонова площадка) за съхранение на бутилки с етилен оксид на Промишлена и административна база за производство на медицински изделия, находяща се в УПИ І, кв. 61 по плана на с. Катунци, община Сандански, област Благоевград“

възложител: „КРЕ“ ООД

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 1036/17.03.2020 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомявам за следното:
Инвестиционно предложение “Изграждане на промишлена газова инсталация за газифициране с компресиран природен газ и открит склад (нова бетонова площадка) за съхранение на бутилки с етилен оксид на Промишлена и административна база за производство на медицински изделия, находяща се в УПИ І, кв. 61 по плана на с. Катунци, община Сандански, област Благоевград“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
За инвестиционно предложение „Промишлена и административна база на „Фармапласт България - КРЕ“ ЕООД - Катунци в имот №679, кв. 61 в промишлена зона на с. Катунци, община Сандански, област Благоевград“ е проведена процедура по преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда, приключила с Решение № БД-04-ПР/2014 г. на директора на РИОСВ – Благоевград.
С писмо с изх. № 1457(3)/17.05.2017 г. директорът на РИОСВ-Благоевград се е произнесъл на основание по реда и при условията на чл.2, ал.2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони за инвестиционно предложение „Изграждане на маслена отоплителна инсталация за технологични нужди в УПИ І-679, кв. 61 по плана на с. Катунци, община Сандански, област Благоевград“.
С разрешение за ползване № СТ-05-953/07.08.2018 година на ДНСК— София обект „Промишлена и административна база за производство на медицински изделия — реконструкция и преустройство на съществуващи сгради” в УПИ І-679, кв. 61, по плана на с. Катунци е въведен в редовна експлоатация.
Към настоящия момент в имота са изградени следните сгради:
- Производствена сграда с административна част;
- Складова сграда;
- Помпена станция и спринклерен резервоар;
- Трафопост;
- Котелно помещение за водогрейни котли;
- Ремонтна работилница;
- Склад за течно гориво (нафта) за водогрейни котли;
- КПП ( контролно-пропускателен пункт)
Използваното гориво за работата на котлите в котелното помещение и масления котел в техническото помещение за технологични нужди и отопление е нафта.
С настоящето инвестиционно предложение се предвижда изграждане на:
1. Промишлена газова инсталация за газифициране с компресиран природен газ, с цел преминаване от гориво нафта на гориво природен газ, включваща:
- Площадка за платформи с бутилкови батерии с КПГ (компресиран природен газ) - газово стопанство, в което ще се доставя компресиран природен газ с помощта на бутилкови батерии /трейлери/ с монтирани бутилки за КПП. Бутилковата инсталация за компресиран природен газ е с геометричен обем V = 20160 м3, Рраб.вх. = 20 МРа, Q = 5600нм3, G = 3312 кг. Максимален брой бутилки, които ще има на площадката за КПГ е 2 бр. трейлери с по 72 бр. бутилки (общо 144 бр. бутили) от по 140 л всяка Газовото стопанство ще е оборудвано със спирателна и предпазна арматура, както и с автоматичен предпазен клапан, изпускащ налягането в бутилковите батерии при повишаване на температурата на стените им над 1000С. Газовото стопанство ще бъде ситуирано южно от котелното помещение на бетонна площадка на разстояние - 32.50 м от стената на сградата на котелното и на 12.00 м от най-близкия вертикален резервоар за ГТ — неизползваем. Цялата площадка за трейлери ще се огради с мрежеста ограда с Н = 2.00 м.;
- ГРП 200/4 bar - газорегулиращ пункт -1 бр. Редуцира входното налягане от бутилките от 20 МРа на 0.4 МРа след втория регулатор на налягане. Газорегулаторният пункт е в изпълнение открит монтаж, в метален шкаф и неговите данни са Рвх. = 20 МРа, Ризх. = 0,4 МРа, qмахл = 500 нм3/час.
- ГИТ- 4 bar [665]- газоизмервателно табло -1 бр. Представлява метален шкаф със заключващи се врати с монтиран ротационен разходомер за природен газ G65, DN 50, PN 16, q =100 м3/час, с максимален дебит Q = 500 нм3/час за електронно отчитане на показанията и температурна корекция.
- ГРТ - 4/0.1 bar - газорегулиращ пункт – 2 бр. Газорегулиращи табла ще бъдат монтирани на стената на котелното помещение и на стената на производственото хале. ГРТ – 4/1 bar е комплексно съоръжение, което има за цел да редуцира налягането от ГРП - 200/4bar от 4 bar на 100 mbar, като с това налягане газа ще влезе в газовите горелките на уредите. Газорегулаторните табла ще са в изпълнение открит монтаж, в метален шкаф и техните данни са: Входна тръба - Ø 33.7 х 3.6 мм; Входно налягане - 4 bar; Изходна тръба - Ø 60.3 х 3.6 мм; Ø 88.9 х 3.6 мм; Максимално работно налягане ( при Q = 0 hm3/ч) - 120 mbar; Максимален дебит при входно налягане 4 bar - не по - голям от 509 нм3/ч за регулатора; Предпазно — изпускателен клапан отварящ при налягане - 110 Mbar; предпазно - отсичащ клапан затварящ при налягане - 150 Mbar;
Подземни газопроводи (тръби от полиетилен висока плътност PE-HD; SDR11, EN 12007-2:2012; DN 50, PN 4, Ø 63 х 5.8мм ) и надземни (въздушни) газопроводи (стоманени безшевни тръби Ду 20, 25, 40, 50, 80 по БДС EN ISO 3183:2013), свързани посредством заварка. Закрепването по стени и фасади ще стане на конзоли посредством метални скоби с изолиращ елемент между тях през 2 м. Общата дължина на трасето на газопроводите е 203, 18 м, от които: хоризонтална дължина -183,18 м; вертикална дължина - 20,00 м. От тях в изкоп -116,47м и въздушно - 86, 71 м.
2. Открит склад (нова бетонна площадка) за съхранение на бутилки с етилен оксид (ЕтО).
Бутилките с етиленов оксид се съхраняват в помещения в складовата база. Изграждането на нов открит склад за бутилки с етиленов оксид се налага поради увеличаване на обема на бутилки за съхранение.
Откритият склад за съхранение на бутилки с етилен оксид (ЕтО) ще бъде ситуиран на достатъчно отдалечено място от сградите и ще представлява правоъгълна площадка от бетон с размери 5, 70 м х 3,00 м и ще бъде оградена с мрежеста ограда с Н = 2.00 м за ограничаване на достъпа на външни лица. Максималното количество ЕтО, което ще може да се съхранява в открития склад ще бъде 240 кг.
Така заявеното инвестиционно предложение за „Изграждане на промишлена газова инсталация за газифициране с компресиран природен газ и открит склад (нова бетонова площадка) за съхранение на бутилки с етилен оксид на Промишлена и административна база за производство на медицински изделия, находяща се в УПИ І, кв. 61 по плана на с. Катунци, община Сандански, област Благоевград“ не следва да се счита за изменение или разширение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2, което може да доведе до значително въздействие върху околната среда спрямо въздействието, което е оценено и разгледано в проведената процедура по преценяване на необходимостта от ОВОС (замяната на течното гориво – нафта с природен газ ще доведе до намаляване на емисиите на вредните вещества в атмосферния въздух, всички дейности ще бъдат извършвани в рамките на площадката), поради което няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в Глава шеста от ЗООС процедури по ОВОС или преценяване на необходимостта от ОВОС.
Имотът, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие. В близост са разположени защитени зони BG0001028 “Среден Пирин - Алиботуш” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №802/04.12.2007 г. (обн. ДВ бр. 107/2007 г. изм. и доп.) и BG0002072 “Мелнишки пирамиди” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-283/16.03.2010 г. на Министъра на околната среда и водите (обн. ДВ бр. 29/2010 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените дейности, както и че при реализирането им не се предполага засягане, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове в зоните, не се създава преграда, която да възпрепятства миграция на видове, а възможните шумови и антропогенни въздействия са временни и обратими, считаме, че при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони BG0001028 “Среден Пирин - Алиботуш” и BG0002072 “Мелнишки пирамиди”. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение “Изграждане на промишлена газова инсталация за газифициране с компресиран природен газ и открит склад (нова бетонова площадка) за съхранение на бутилки с етилен оксид на Промишлена и административна база за производство на медицински изделия, находяща се в УПИ І, кв. 61 по плана на с. Катунци, община Сандански, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.
С уважение,
АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград