Съдържание

Посетители

В момента има 388  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №247/2020

Изх. №1167(1)/01.04.2020 г.

Уведомление за инвестиционно предложение за „Изграждане и монтаж на инсталации за производство на ел. енергия за собствени нужди от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност до 1 МW в УПИ V-110, УПИ VІ-110, УПИ ХVІІ-110 и УПИ ХVІІІ-110, кв. 12 по плана на с. Джигурово, община Сандански, област Благоевград“

възложител:Д. Р.

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 1167/26.03.2020 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомявам за следното:
Инвестиционно предложение “Изграждане и монтаж на инсталации за производство на ел. енергия за собствени нужди от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност до 1 МW в УПИ V-110, УПИ VІ-110, УПИ ХVІІ-110 и УПИ ХVІІІ-110, кв. 12 по плана на с. Джигурово, община Сандански, област Благоевград“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
За инвестиционно предложение “Изграждане на стопански постройки със селскостопанско предназначение в УПИ V, VI, XVI, пл. № 110 в кв. 12 по плана на с. Джигурово, община Сандански, област Благоевград“, директорът на РИОСВ Благоевград се е произнесъл с писмо с изх. №3559(1)/12.11.2019 г. по чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С настоящето инвестиционно предложение се предвижда изграждане и монтаж на инсталации за производство на ел. енергия за собствени нужди от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност до 1 МW в УПИ V-110, УПИ VІ-110, УПИ ХVІІ-110 и УПИ ХVІІІ-110, кв. 12 по плана на с. Джигурово. Във всеки един от имотите ще бъдат монтирани по 90 броя соларни панели, като една част ще бъдат монтирани върху покрива на стопанските постройки, а останалата част ще се монтират върху прилежащия терен.
Предвижда се присъединяване на имотите към съществуваща в близост електрическата мрежа НН.
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда, предвид което не подлежи на задължителна оценка въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС. .
Имотите, предмет на инвестиционното предложение не попадат в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие. Най-близо е разположена защитена зона BG0001028 “Среден Пирин - Алиботуш” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №802/04.12.2007 г. (обн. ДВ бр. 107/2007 г. изм. и доп.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените дейности, както и че при реализирането им не се засягат природни местообитания и местообитания на видове, не се предполага увреждане и трансформация на местообитания и местообитания на видове в зоната, не се създава преграда, която да възпрепятства миграция на видове, а възможните шумови и антропогенни въздействия са временни и обратими, считаме, че при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитена зона BG0001028 “Среден Пирин - Алиботуш”. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане и монтаж на инсталации за производство на ел. енергия за собствени нужди от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност до 1 МW в УПИ V-110, УПИ VІ-110, УПИ ХVІІ-110 и УПИ ХVІІІ-110, кв. 12 по плана на с. Джигурово, община Сандански, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград