Съдържание

Посетители

В момента има 207  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №366/2021

Изх. №1392(1)/13.04.2021 г.

Уведомление за инвестиционно предложение “Изграждане на работилница за авто-електро услуги в УПИ II-797, кв. 46 по плана на гр. Кочериново, община Кочериново, област Кюстендил“

възложител: Б. К.

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 1392/08.04.2021 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомявам за следното:
Инвестиционно предложение “Изграждане на работилница за авто-електро услуги в УПИ II-797, кв. 46 по плана на гр. Кочериново, община Кочериново, област Кюстендил“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
УПИ II-797, кв. 46 по плана на гр. Кочериново, община Кочериново с площ 624 м2 е застроен. Изградени са масивна жилищна сграда и навес.
Инвестиционното предложение предвижда изграждане на работилница за авто-електро услуги – допълващо застрояване, при устройствени показатели за зона Жм. Предвижда се изграждане на нова едноетажна постройка със застроена площ 120 м2, в която ще бъдат обособени офис, работна зала и санитарен възел. Към съседните имоти е предвидено изграждане на плътна ограда с височина 2.20 м и защитно озеленяване.
В работилницата ще се извършват ремонтни дейности, свързани основно с електрическото оборудване на леки МПС. Не се предвижда открита площадка за извършване на ремонтни дейности. Не се предвижда смяна на масла и спирачни течности.
Предвижда се електроснабдяване и водоснабдяване на обекта от съществуващата инфраструктура в населеното място. Образуваните отпадъчни води от измиване на работното помещение и площадката е предвидено да преминават през каломаслоуловител, преди заустването им в канализацията на населеното място, посредством площадков канал.
Така заявено инвестиционното предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.
Същото попада в граници на защитена зона по Закона за биологичното разнообразие - BG0002099 “Кочериново” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-770/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ бр. 102/2008 г.). Със Заповед № РД-363/28.05.2015 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 45/2015 г.) е утвърден План за управление на защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици.
При извършена проверка за допустимост по реда на чл. 12, във връзка с чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС се констатира, че реализацията на предвидените с инвестиционното предложение дейности не противоречат на режима на защитена зона BG0002099 “Кочериново” за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяването й и с плана за управлението.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените дейности, както и че при реализирането им не се предполага засягане, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове птици, не се създава преграда, която да възпрепятства миграция на видове, а възможните шумови и антропогенни въздействия са временни и обратими, считаме, че при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитена зона BG0002099 “Кочериново”. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение “Изграждане на работилница за авто-електро услуги в УПИ II-797, кв. 46 по плана на гр. Кочериново, община Кочериново, област Кюстендил“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

С уважение,
СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
За Директор на РИОСВ – Благоевград
/съгласно Заповед №190/14.05.2019 г. на директора на РИОСВ - Благоевград/