Съдържание

Посетители

В момента има 256  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №1528/2022

Изх. №4282(4)/01.12.2022 г.

Уведомление за „Проект на Подробен устройствен план (ПУП) - план за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на поземлен имот с идентификатор 21498.234.23 в местността Бельдо по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Добринище, община Банско, област Благоевград от земеделска земя в „за обществено обслужване“ и „Проект на Подробен устройствен план (ПУП) - парцеларен план (ПП) за осигуряване на транспортен достъп до поземлен имот с идентификатор 21498.234.23 в местността Бельдо по КККР на гр. Добринище, чрез преминаване през част от поземлен имот с идентификатор 21498.237.404 в местността Белдьо по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Добринище, община Банско, област Благоевград“

възложител: „ЛЯП“ ЕООД

Във връзка с представеното от упълномощеното от Вас лице уведомление по чл. 8, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми с Вх. №4282/11.10.2022 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосочените проекти на ПУП, което приемаме като уведомление по чл. 2, ал. 3 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп., наричана по-долу „Наредбата за ОС”) за същите проекти на ПУП и съобразено с постъпило с Вх. №4282(2)/23.11.2022 г. на РИОСВ – Благоевград писмо с Изх. №18-22-176-(1)/23.11.2022 г. на Общинска администрация - Банско, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме за следното:
Проектът на Подробен устройствен план (ПУП) - план за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на поземлен имот с идентификатор 21498.234.23 в местността Бельдо по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Добринище, община Банско, област Благоевград от земеделска земя в „за обществено обслужване“ и проект на Подробен устройствен план (ПУП) - парцеларен план (ПП) за осигуряване на транспортен достъп до поземлен имот с идентификатор 21498.234.23 в местността Бельдо по КККР на гр. Добринище, чрез преминаване през част от поземлен имот с идентификатор 21498.237.404 в местността Белдьо по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Добринище, община Банско, област Благоевград, попадат в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Проектът на ПУП–ПЗ е изготвен с обхват за поземлен имот с идентификатор 21498.234.23 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Добринище, община Банско, област Благоевград (КККР на гр. Добринище), с площ 3058 кв. м, трайно предназначение на територията „Земеделска“, с начин на трайно ползване „Нива“.
ПУП-ПЗ е изготвен с цел промяна предназначението на имота за неземеделски нужди. С плана е предвидено урегулиране на имота с предназначение и режим на устройство както следва: конкретно предназначение на УПИ – „за обществено обслужване“, при следните показатели за застрояване: Плътност на застрояване - 40%; Минимална озеленена площ - 30%; Интензивност на застрояване (Кинт.) – 0.8; Нкк – до 7 м; начин на застрояване – свободно; паркиране в границите на поземления имот.
Предвидената с плана инвестиционна инициатива включва предвиждане за изграждане на хижа за подслоняване на туристи в обхвата на имота. Водоснабдяването на произтичащия с плана обект е предвидено да бъде осъществено от бъдещ водопровод, предвиден за изграждане по проект „Изграждане и рехабилитация на външната водоснабдителна система на гр. Добринище, довеждащи водопроводи и водохващания“, който ще премине пред имота предмет на ПУП - ПЗ. Поради липса на съществуваща канализация в района е предвидено формираните отпадъчни води да бъдат зауствани във водоплътна изгребна яма в рамките на имота. Поради липса на трансформаторна мощност е предвидено в рамките на имота да бъде изграден собствен трафопост КТП 400 kVА. Захранването на трафопоста на страна средно напрежение ще се осъществи от ел. 20 kV „Безбог“ до новото КТП. Транспортният достъп ще се осъществява през част от поземлен имот с идентификатор 21498.237.404 в местността Белдьо по КККР на гр. Добринище, представляващ земеделска земя с начин на трайно ползване „пасище“, стопанисвано от община Банско, предмет на изготвения проект на ПУП-ПП.
Проектът на ПУП-ПП е изготвен с цел осигуряване на транспортен достъп до поземлен имот с идентификатор 21498.234.23 по КККР на гр. Добринище, чрез преминаване през част от поземлен имот с идентификатор 21498.237.404 по КККР на гр. Добринище, представляващ земеделска територия с НТП „Пасище“, стопанисван от общината. Имотът граничи с поземлен имот с идентификатор 21498.236.404 по КККР на гр. Добринище, представляващ територия на транспорта с НТП „За местен път“.
Съгласно представената информация проектът на ПУП-ПЗ и проектът на ПУП–ПП са допуснати за изработване с Решение №572, взето с Протокол №34 на заседание на Общински съвет - Банско, проведено на 17.12.2021 г.
Съгласно полученото писмо с Изх. №18-22-176-(1)/23.11.2022 г. на Общинска администрация – Банско, предложеният ПУП-ПЗ отговаря на условията на ОУП на община Банско.
За ОУП на община Банско е проведена процедура по екологична оценка (ЕО), чрез която е проведена и процедурата по оценка за съвместимостта (ОС) на плана с предмета и целите на опазване на защитените зони, приключила със Становище по екологична оценка №БД-01-0/2015 г. на директора на РИОСВ - Благоевград.
Настоящите проекти на ПУП-ПЗ и ПУП-ПП не попадат в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо са разположени защитена зона BG00001021 „Река Места“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-353/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 58/2021 г.), на най-близко геодезично разстояние над 2000 м и защитените зони BG0000209 „Пирин” за опазване на дивите птици и за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявени със Заповед № РД-572 от 08.09.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 84 от 2008 г.), изменена и допълнена със Заповед № РД-284/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ бр. 44/2021 г.), на най-близко геодезично разстояние над 2200 м
С настоящите проекти на ПУП-ПЗ и ПУП-ПП на този етап не са налични данни, че се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените с плана дейности не попадат в обхвата на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и в хипотезите на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Във връзка с гореизложеното няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в Глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с настоящите проекти на ПУП-ПЗ и ПУП-ПП дейности, както и обстоятелствата, че същите ще се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се създава предпоставка за фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, не се нарушава кохерентността между зоните, не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии, което да доведе до прогонването на видовете, предмет на опазване в най-близо разположените защитени зони и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им, реализацията им не е свързана с генериране на антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на защитените зони, при реализацията и експлоатацията на предвидените с плановете дейности няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявения „Проект на Подробен устройствен план (ПУП) - план за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на поземлен имот с идентификатор 21498.234.23 в местността Бельдо по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Добринище, община Банско, област Благоевград от земеделска земя в „за обществено обслужване“ и „Проект на Подробен устройствен план (ПУП) - парцеларен план (ПП) за осигуряване на транспортен достъп до поземлен имот с идентификатор 21498.234.23 в местността Бельдо по КККР на гр. Добринище, чрез преминаване през част от поземлен имот с идентификатор 21498.237.404 в местността Белдьо по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Добринище, община Банско, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася само за заявените предвиждания и обхват на горепосочените проекти на ПУП-ПЗ и ПУП-ПП и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград