Съдържание

Посетители

В момента има 630  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител:Т. М.

документация за инвестиционно предложение: „Изграждане на кланичен пункт към кравеферма, находяща се в поземлен имот с идентификатор 44639.1.51 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Любовка, община Сандански, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 31/12.04.2019 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

I. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

В поземлен имот с идентификатор 44639.1.51 и площ 7005 м2 по КККР на с. Любовка е изградена кравеферма, за която е проведена процедура по преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда в рамките, на която е извършена и процедура по оценка на съвместимост (ОС) с предмета и целите на опазване на защитените зони от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“, приключила с Решение №БД-19-ПР/2019 г. на директора на РИОСВ – Благоевград.
С настоящето инвестиционно предложение към животновъдната ферма да се изгради кланичният пункт. Кланичният пункт разполага с покрита площ за дейността, която ще се извършва - две помещения с разграничени две зони: за ”чисти” и за ”мръсни” операции - клане и транжиране. Ще бъде снабден и с хладилно съоръжение, което да поддържа необходимата температура за съхранение на кланичните трупове до получаване на резултатите от лабораторните изпитвания. Страничните животински продукти ще се събират, съхраняват и обезвреждат в съответствие с разпоредбите на Регламент (ЕО) № 1069/2009 на Европейския парламент.
Необходимите количества вода за отглеждане на животните се осигуряват от монтиран в имота резервоар, който се зарежда от „Увекс“ ЕООД, гр. Сандански на базата на сключен договор. Представен е договор №1№29.06.2022 г., удостоверяващ възможността ВиК дружеството да осигурява допълнителни количества вода и за нуждите на кланичния пункт.
Производствените отпадъчните води, които ще се формират от кланичния пункт е предвидено да се събират в отделен полиетиленов резервоар, след предварително пречистване с локално пречиствателно съоръжение.
Заявеното инвестиционно предложение попада самостоятелно в обхвата на т. 7, буква “е” на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ – Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка, относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и план за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. №П-01-130(3)/26.09.2022 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие от което Ви предоставяме за съобразяване), инвестиционното предложение е допустимо спрямо режимите, определени в утвърдените План на управление на речните басейни на ЗБР (2016 – 2021 г.) и План за управление на риска от наводнения на ЗБР (2016 – 2021 г.), при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в становището.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Инвестиционното предложение попада в обхвата на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ. бр. 73 от 2007 г., посл. изм. и доп., наричана по-долу „Наредбата за ОС”) и подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).
При извършената проверка относно местоположението на инвестиционното предложение спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) се установи следното:
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ, както и в границите на защитени зони, като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на ЗБР. Най-близо са разположени защитена зона BG0002072 „Мелнишки пирамиди“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД-283/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ. бр. 29/2010 г.), на най-близко геодезично разстояние над 1813 м и защитена зона BG0001028 „Среден Пирин - Алиботуш” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед №РД-350/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 57/2021 г.), на най-близко геодезично разстояние над 2776 м
След прегледа на представената информация и документация и на основание чл. 40, ал. 3 от Наредбата за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от нея, е извършена преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на инвестиционното предложение върху защитените зони, според която горепосоченото инвестиционно предложение няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху типове природни местообитания, видове и техните местообитания, предмет на опазване в защитените зони от мрежата „НАТУРА 2000“.
Копие от писмото е изпратено до кметовете на община Сандански и кметство с . Любовка и директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“