Съдържание

Посетители

В момента има 216  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител: „БИЛД СИТИ 2017“ ЕООД

документация за инвестиционно предложение: „Изграждане на хотел в поземлен имот с идентификатор 02676.24.42, местност Кошерината по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград”

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 31/12.04.2019 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

I. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Съгласно представената информация и документация, и наличната такава в РИОСВ - Благоевград се установи следното:
За инвестиционно предложение „Изграждане на хотел в имот № 024042, местност Кошерината, землище на гр. Банско, община Банско, област Благоевград (поземлен имот с идентификатор 02676.24.42, местност Кошерината по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград)” е проведена процедура по преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС), приключила с Решение № 100-ПР/2004 г. на директора на РИОСВ - Благоевград. Същото е загубило правно действие поради липса на издаден административен акт по реда на Закона за устройство на територията в срока по чл. 93, ал. 8 от ЗООС за разрешаване/одобряване на инвестиционното предложение.
Във връзка с разпоредбата на §27, ал. 3 от Преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за опазване на земеделските земи и с обстоятелството, че към момента в поземлен имот с идентификатор 02676.24.42, местност Кошерината по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград няма изпълнено строителство, същия се явява земеделска земя.
С настоящето инвестиционното предложение се предвижда в поземлен имот с идентификатор 02676.24.42, местност Кошерината по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград с площ 3038 кв. м да бъдат изградени хотел с капацитет 150 легла и паркинг с капацитет около 30 бр. паркоместа.
Захранването с вода за питейно - битови нужди ще се осъществи от водопроводната мрежа на гр. Банско, чрез изграждане на нов водопровод с дължина около 150 м.
До изграждане на канализация битовите отпадъчни води ще се заустват във водоплътна изгребна яма.
Електрозахранването ще се осъществи от електропровод, преминаващ на около 25 м от имота.
Така заявеното инвестиционно предложение попада в обхвата на т. 10 буква „б“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ-Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и план за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-326(3)/10.01.2023 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие на което Ви предоставяме за съобразяване) инвестиционното предложение е допустимо спрямо ПУРБ (2016-2021 г.) и ПУРН (2016 – 2021 г.) на ЗБР при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията описани в становището.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Поземлен имот с идентификатор 02676.24.42, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в граници на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие.
Същият е разположен в непосредствена близост до границите на Национален парк „Пирин” - обявен за народен парк със Заповед № 3074/08.11.1962 г. на КГГП (ДВ, бр.43/1963 г.) и прекатегоризиран в национален парк със Заповед № РД-395/15.10.1999 г. на МОСВ (ДВ, бр.44/2000 г.) и защитена зона BG0000209 “Пирин” за опазване на дивите птици, природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със заповед № РД – 572/08.09.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 84/2008 г.), изм. и доп. със заповед № РД – 284/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 45/2021 г.).
Съгласно разпоредбите на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие (ЗБР) и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 2007 г., изм. и доп.), инвестиционното предложение подлежи на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000.
Предвид установеното местоположение на гореописаният имот, спрямо границите на Национален парк „Пирин” и защитена зона BG0000209 “Пирин” и с цел извършването на преценка за вероятната степен на отрицателното въздействие на инвестиционното предложение върху горецитираната защитена зона е необходимо да представите следната допълнителна документация и информация:
1. Подходящ картен материал на електронен носител, от който да е видно предвиденото застрояване в имота (схема на разположение на сградата/сградите, вкл. паркинг). Върху картния материал да бъдат посочени схеми на предвидените за изграждане инфраструктурните връзки (ел. провод, водопровод, канализация, път за достъп, алейни мрежи).
2. На картния материал да бъде отразена и буферна зона между границите на парка и бъдещото застрояване в имота (при условие, че се предвижда такава), в която да не се извършват каквито и да е дейности, вкл. озеленяване.
3. Да се посочи предвидената площ за застрояване в имота (ЗП и РЗП за хотела, вкл. площ за паркинг).
4. Предвижда ли се сеч на дървесна растителност по южната граница на имот с идентификатор 02676.24.42, при реализиране на инвестиционното предложение, вкл. на инфраструктурните връзки, или същата ще бъде запазена. Брой и вид на предвидените за сеч дървета в границите на имота.
Копие от писмото е изпратено до кмета на община Банско и директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.