Съдържание

Посетители

В момента има 48  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

Възложител: В. М.

документация за Уведомление за Проект на „Подробен устройствен план (ПУП) – план за план за застрояване (ПЗ) за поземлен имот с идентификатор 66460.368.10, местност Джоов андък по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на Симитли, община Симитли, област Благоевград с цел промяна предназначението от „друг вид земеделска земя“ за „склад за промишлени стоки и фотоволтаична централа“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

 

I. По отношение на изискванията на Глава Шеста, Раздел II от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Съгласно представената информация и документация поземлен имот с идентификатор 66460.368.10 е с площ 2726 кв. м, трайно предназначение на територията „Земеделска“, с начин на трайно ползване „Друг вид земеделска земя“.
Съгласно Удостоверение с изх. №569/21.12.2022 г. на кмета на община Симитли по предвижданията на предварителния проект на ОУП на община Симитли, имотът попада в земеделски територии с допустима промяна предназначението за производствено-складови и обслужващи дейности в зона „Соп“
Основната цел на проекта на плана е промяна предназначението му от „друг вид земеделска земя“ за „склад за промишлени стоки и фотоволтаична централа“.
Предвижда се в имота да се изгради склад за промишлени стоки със застроена площ до 400 кв. м и фотоволтаична централа за собствени нужди.
Водоснабдяването на имота ще се осъществи от съществуващ водопровод PE DN90, чрез водопроводно отклонение с дължина около 165 м. Отпадъчните води ще се заустват в предвидена за изграждане изгребна яма.
Присъединяването на имота към ел. разпределителната мрежа ще се осъществи към ВМрНН на ТП „КЦХ-Симитли“.
С проекта на ПУП - ПЗ не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложение № 1 и № 2 на ЗООС, но се предполага значително въздействие върху околната среда при прилагането му, предвид което попада в обхвата на чл. 2, ал. 2, т. 4 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми (Наредбата за ЕО) и подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ЕО.
На основание чл. 81, ал. 3 от ЗООС, процедурата по ЕО следва да се извърши едновременно с изготвянето на ПУП - ПЗ и преди одобряването му. Проектът на ПУП - ПЗ следва да се одобрява от Общински съвет - Благоевград, съгласно което и предвид разпоредбата на чл. 4, т. 2 от Наредбата за ЕО, компетентен орган за провеждане на процедурата по ЕО е директорът на РИОСВ-Благоевград.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Имотът, предмет на плана не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие.
Най-близо, на отстояние около 4200 м e разположена границата на защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-264/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 41/2021 г.), изм. и доп. със заповед № РД - 992/21.10.2022 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 85/2022 г.)
Съгласно разпоредбите на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие (ЗБР) и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 2007 г., изм. и доп.), плана подлежи на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000.
След анализ на представената информация и на основание чл. 37, ал. 3 от Наредбата за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от нея, преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие е, че реализирането на предвидените дейности с плана няма вероятност да окажат значително отрицателно въздействие върху природни местообитания и местообитания на видове и популации, предмет на опазване в защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци”.