Съдържание

Посетители

В момента има 207  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Ники и Джеки“ ЕООД - гр. Сандански

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Ники и Джеки“ ЕООД - гр. Сандански

 

На основание Заповед №157/12.05.2022 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 31.05.2022 г. се извърши проверка на място и по документи на площадка за дейности с отпадъци, експлоатирана от „Ники и Джеки“ ЕООД, находяща се в гр. Кресна, УПИ 015167, м. „Гарата“.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за управление на отпадъците /ЗУО/(ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети /ЗОПОЕЩ/(ДВ, бр. 43/2008 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Основната дейност на дружеството е събиране и третиране на отпадъци. В тази връзка е направен обход на площадката, при който са проверени:
- участъкът за приемане на отпадъци;
- местата за съхранение на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване /ИУЕЕО/;
- местата и складовете за съхранение на отпадъци от черни и цветни метали /ОЧЦМ/;
- склад за съхранение на негодни за употреба батерии и акумулатори /НУБА/

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Дружеството извършва дейности по оползотворяване с код R12 (размяна на отпадъци за подлагане на някоя от дейностите с кодове R1-R11) и код R13 (съхраняване на отпадъци до извършването на някоя от дейностите с кодове R1-R12, с изключение на временното съхраняване на отпадъците на площадката на образуване до събирането им), съгласно Приложение №2 към §1, т. 13 от Допълнителните разпоредби на Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.), въз основа на разрешително за извършване на дейности по третиране на отпадъци № 01-ДО-287-0/01.02.2017 г., издадено от директора на РИОСВ-Благоевград по реда на чл. 35 от ЗУО. Разрешителното е за отпадъци от черни и цветни метали /ОЧЦМ/, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване /ИУЕЕО/, негодни за употреба батерии и акумулатори /НУБА/.
На площадката е осигурено видеонаблюдение. Площадката е снабдена с 2 броя калибрирани електронни везни за измерване на постъпващите количества отпадъци.

3.1. Фактор “Управление на отпадъци”
Генерираните от производствената дейност на дружеството отпадъци са класифицирани по реда на чл. 7, ал. 1 от Наредба №2 за класификация на отпадъците и се съхраняват в обозначените и обособени за целта места и съдове.
Отчетността на отпадъците се води в Национална информационна система „Отпадъци“ (НИСО), като в срок са представени и годишните отчети за календарната 2021 г.
Не се представят писмени договори за приети/предадени отпадъци с лица, притежаващи документи по чл. 35 от ЗУО, кантарни бележки, приемно-предавателни протоколи, сертификати за произход на приетите отпадъци.
При направения обход се установи, че оградата и бетонираната настилка в югоизточната част на площадката са компрометирани и позволяват достъп до нея от тази ѝ страна и изтичане на площадкови води извън нейната територия.

3.2 Направление „КПКЗ, ЕО и ДА“
Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение № 1, т. 2 от Закон за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети /ЗОПОЕЩ/ (ДВ, бр. 43/2008 г.). Като лице притежаващо документи издадени по реда на ЗУО, не представя актуална собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение № 1 от Наредба № 1 от 29.10.2008 г. за вида на превантивните и оздравителните мерки в предвидените случаи от ЗОПОЕЩ.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството са дадени предписания по ЗУО и ЗОПОЕЩ, като са определени срокове за изпълнението им.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.