Съдържание

Посетители

В момента има 206  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Булгартрансгаз“ ЕАД - гр. София

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Булгартрансгаз“ ЕАД - гр. София
за обект: Компресорна станция „Петрич“, с. Рупите, общ. Петрич

 

На основание Заповед №192/02.06.2022 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 16.06.2022 г. е извършена проверка на място и по документи на Компресорна станция „Петрич“, с. Рупите, общ. Петрич, експлоатирана от „Булгартрансгаз“ ЕАД, гр. София.

1. Цел на проверката.
Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за опазване на околната среда (ЗООС, ДВ бр. 91/2002 г., с изм. и доп.), Закона за ограничаване изменението на климата (ЗОИК, ДВ, бр. 22/2014 г., с изм. и доп.), Закон за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г. с изм. и доп.), Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.) и Закона за водите (ДВ бр. 67/1999 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършената проверка включва контрол на следните инсталации и дейности:
- 4 бр. газотурбинни компресорни агрегати (ГТКА);
- 6 бр. водогрейни котли (ВК);
- пречиствателни съоръжения за отпадъчни води.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството е съхранение и пренос на природен газ, поддържане, експлоатация, управление и развитие на газопреносни мрежи. Работният режим на обекта е непрекъснат. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №42-20/16.06.2022 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
„Булгартрансгаз“ ЕАД, гр. София като оператор на горивна инсталация с обща номинална топлинна мощност, превишаваща 20 MW, съгласно изискванията на ЗОИК, е титуляр на Разрешително за емисии на парникови газове (РЕПГ) №79-Н2/2021 г., издадено с Решение №79-Н2-А0/2021 г. на Изпълнителния директор на ИАОС - София, за обект Компресорна станция „Петрич“, с. Рупите.
На площадката на Компресорна станция „Петрич“ са инсталирани общо 4 бр. ГТКА (ГТКА №1 - 29 MW – студен резерв, ГТКА №2 - 33 MW – студен резерв, ГТКА №3 - 19,117 MW и ГТКА №4 - 19,117 MW) и общо 6 бр. водогрейни котли, чиято обща топлинна мощност е 1,048 MW. Всеки от водогрейните котли е с мощност под 0,5 MW.
Горецитираното РЕПГ е издадено за горивна инсталация с общ капацитет 39,282 MW, като съгласно Условие 2.1 при необходимост от пълно изключване на ГТКА №3 и ГТКА №4 се разрешава работата на един от ГТКА №1 или №2 (студен резерв), но никога едновременно. В тези случаи номиналната топлинна мощност на инсталацията не трябва да превишава 34,048 MW.
Поради липса на заявки за пренос на природен газ в момента на проверката не работи нито един от ГТКА. От представените справки за отработените моточасове на всеки ГТКА е видно, че не се допуска превишаване на разрешените мощности. Независимо от това, в изпълнение на Заповед №193/02.06.2022 г. на директора на РИОСВ – Благоевград за налагане на превантивна принудителна административна мярка, с цел недопускане едновременната работа на ГТКА №1 и ГТКА №2, е извършено пломбиране на входа на горивото на ГТКА №2.
Дружеството е извършило регистрация на ГТКА №4 (инсталиран и въведен в експлоатация през 2021 г.), като нова газова турбина, по реда на чл. 9 г от ЗЧАВ. Извършени са и измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от ГТКА №4, резултатите от тях са валидни за 2021 г., 2022 г. и 2023 г., и показват спазване на нормата за допустими емисии (НДЕ) по контролирания показател „азотни оксиди“, регламентирана в Приложение №1, част 2, таблица 3 към чл. 15 от Наредбата за ограничаване емисиите на определени замърсители, изпускани в атмосферата от средни горивни инсталации (ДВ бр. 63/2018 г., изм. ДВ, бр. 47/2019 г. ).
Операторът спазва честотата за извършване на метрологична проверка на одобрените измервателни уреди, както и извършва мониторинг на емисиите на парникови газове в съответствие с изготвения План за мониторинг и в съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) № 600/2012. Последните собствени периодични измервания на ГТКА №1, ГТКА №2 и ГТКА №3 са проведени през 2021 г. Въз основа на резултатите, показващи превишения (за ГТКА №1 и ГТКА №2) на НДЕ по контролирания показател „въглероден оксид“, регламентирана в Приложение №7 към чл. 21 от Наредба №1/2005 г. (ДВ, бр. 64/2005 г.), дружеството има наложена текуща месечна санкция в размер на 534,00 лв./месец. Санкцията е действаща и към момента.

3.2. Направление ”КПКЗ, ЕО и ДА”
Във връзка с настъпили през 2021 г. промени (инсталиране на нови мощности – ГТКА №4 и 1 бр. водогреен котел с топлинна мощност 0,100 MW) на площадката на Компресорна станция „Петрич“, с Решение №79-Н2-А0/2021 г. на Изпълнителния директор на ИАОС – София, на „Булгартрансгаз“ ЕАД е издадено Разрешително за емисии на парникови газове (РЕПГ) №79-Н2/2021 г.
Топлинната мощност на горивната инсталация е под 50 MW, поради което същата не попада в обхвата на т. 1.1. от Приложение №4 на ЗООС и отпада необходимостта от комплексно разрешително.
За определяне на превантивните мерки по чл. 20 и на оздравителните мерки по чл. 26, ал. 1, т. 2 от ЗОПОЕЩ операторът е изготвил собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание, съгласно Приложение №1 от Наредба №1 (ДВ, бр. 96/2008 г.).

3.3. Компонент “Води”
За експлоатацията на съществуващ обект Компресорна станция „Петрич“, с. Рупите, общ. Петрич, „Булгартрансгаз“ ЕАД притежава Разрешително за заустване №43740014/25.10.2016 г., издадено от директора на БД ЗБР за ползване на воден обект – дере, вливащо се в р. Струма за заустване на смесен поток пречистени отпадъчни води (промишлени, дъждовно замърсени и битови), формиращи се на площадката на обекта. Дружеството изпълнява условията и изискванията, заложени в Разрешителното за заустване (РЗ):

  • в законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен Доклад за изпълнение на условията и изискванията в издаденото разрешително за предходната 2021 г., изготвен съгласно изискванията на чл. 48, ал. 1, т. 12 от ЗВ;
  • изпълнява задължението за провеждане на собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води, съгласно заложената честота в разрешителното – на 6 месеца;
  • изпълнението на собствения мониторинг се възлага на акредитирани лаборатории;
  • протоколите от изпитване се представят своевременно в РИОСВ – Благоевград, като резултатите показват спазване на индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО), заложени в РЗ по показателите за контрол.
  • пречиствателното съоръжение се поддържа в добро експлоатационно състояние.

По време на проверката е извършено контролно пробовземане на отпадъчни води от Регионална лаборатория (РЛ) – Благоевград за последващо изпитване по показателите, заложени в цитираното разрешителното.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници

На дружеството не са дадени предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

При проверката не са установени несъответствия с екологичното законодателство. Спазват се поставените условия в издадените горецитирани разрешителни.
В случай на констатиране на несъответствие по компонент „Води“ (неспазване на ИЕО), след получаване на резултатите от изпитване на взетите проби, ще бъдат предприети административно – наказателни действия.