Съдържание

Посетители

В момента има 235  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„КВТ Констракшън“ ЕООД - гр. Симитли

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „КВТ Констракшън“ ЕООД - гр. Симитли
 

На основание Заповед №249/06.07.2022 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 14.07.2022 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Предприятие за монтаж на шлюзове, саваци и клапи, предназначени за съоръжения за управление на водите“, гр. Симитли, експлоатирано от „КВТ Констракшън“ ЕООД.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за опазване на околната среда (ЗООС, ДВ бр. 91/2002 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ЗОПОЕЩ, ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършен е обход на производствените помещения, където се извършват дейности po огъване, рязане, заваряване и сглобяване на продукти от неръждаема стомана и пластмаса, използвани за производството на клапи, саваци и др. Извършен е оглед и на местата за съхранение на опасни химични вещества и смеси (ОХВС).

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е монтаж на шлюзове, клапи, саваци, предназначени за съоръжения за управление на водите. Работният режим на обекта е едносменен, пет дневна работна седмица. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №45-20/14.07.2022 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”

Обекта се проверява за първи път по Закона за чистотата на атмосферния въздух. За отопление и климатизация на обекта дружеството експлоатира стационарно термопомпено оборудване, попадащо в обхвата на Регламент (ЕС) № 517/2014 – 2 бр. системи, съдържащи флуорсъдържащ парников газ, едната от които двукръгова. Същите подлежат на проверки за течове с честота най-малко на всеки 12 месеца. Системите са етикетирани, съгласно нормативните изисквания.
Считано от 01.06.2020 г. техническата поддръжка на оборудването се извършва от нова фирма, въз основа на сключен договор за абонаментно техническо обслужване на климатични съоръжения. По време проверката не са представени водените „Досиета на системите“, тъй като същите към момента се намират във фирмата, извършваща сервизното обслужване на оборудването.
В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен годишен отчет за 2021 г.

3.2. Фактор „Опасни химични вещества“

Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
В съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), който касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP) дружеството се явява „потребител надолу по веригата“. В своята дейност дружеството не извършва внос/износ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС). Използва ОХВС, категоризирани в категории на опасност „корозивни“ и „газове под налягане“. Същите се доставят от български дистрибутори.
На обекта се поддържа досие по чл. 36 от REACH, съдържащо актуални информационни листове за безопасност (ИЛБ), които отговарят на изискванията на Регламент (ЕС) 2015/830 и цялата необходима информация за химичните вещества и смеси. Представя се информация по Приложение №2 от Указания към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите, което трябва да се актуализира, поради промяна на съхраняваните опасни химични вещества/смеси.
При направената проверка по отношение въведени забрани и ограничения, съгласно изискванията на Регламент (ЕС) 2019/1021, относно устойчиви органични замърсители (УОЗ), не е установено наличие и употреба на УОЗ вещества на обекта.
Всички налични ОХВС са в оригинални опаковки и се съхраняват съгласно изискванията заложени в ИЛБ. Към момента на проверката се представят документи по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.), както и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС, във формат съгласно Заповед № РД-288/02.03.2012 г. на министъра на околната среда и водите. Оценката, следва да бъде актуализирана, поради промяна на ОХВС и да бъде изготвена, съгласно формата заложен със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.

3.3. Направление ”КПКЗ, ЕО и ДА”

Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение №1 от ЗОПОЕЩ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.), а именно:
- т. 4 - Извършване на дейности по производство, употреба, съхранение, обработка, пълнене и изпускане в околната среда на химични вещества и смеси класифицирани по Регламент (ЕО) № 1272/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, за изменение и за отмяна на директиви 67/548/ЕИО и 1999/45/ЕО и за изменение на Регламент (ЕО) № 1907/2006 (ОВ, L 353/1 от 31 декември 2008 г.).
За определяне на превантивните мерки по чл. 20 и на оздравителните мерки по чл. 26, ал. 1, т. 2 от ЗОПОЕЩ дружеството е изготвило собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение №1 от Наредба №1 (ДВ, бр. 96/2008 г.).

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници

На дружеството е дадени предписания по ЗЧАВ и ЗЗВВХВС с поставени срокове и отговорници за изпълнението им.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.