Съдържание

Посетители

В момента има 753  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Екорепласт“ ЕООД - с. Капатово, общ. Петрич

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на  на “Екорепласт“ ЕООД - с. Капатово, общ. Петрич
 

На основание Заповед №219/20.06.2022 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 05.07.2022 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Цех за обработка на отпадъчни пластмаси”, находящ се в с. Капатово, общ. Петрич и експлоатиран от „Екорепласт“ ЕООД гр. София.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закон за водите (ЗВ – ДВ, бр.67/1999 г. с изм. и доп.), Закон за отговорността за предотвратяване на екологични щети ( ЗОПОЕЩ - ДВ, бр. 43/2008 г., с изм. и доп.), Закон за управление на отпадъците (ЗУО – ДВ, бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС – ДВ, бр. 10/2000 г. с изм. и доп.) и Закон за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ - ДВ, бр. 45/28.05.1996 г. с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на следните инсталации и дейности:
- Поточна линия за рециклиране на отпадъчни пластмаси;
- Пречиствателни съоръжения за отпадъчни води;
- Площадка за прием и съхранение на отпадъци;
- Склад за съхранение на опасни отпадъци.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

На проверявания обект се извършва събиране и рециклиране на пластмасови отпадъци, от които се образува гранулат, ползван на по-късен етап от други обекти в производствената им дейност. Работният режим на обекта е непрекъснат. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №66-10/05.07.2022 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент “Води”
За експлоатацията на обект „Цех за обработка на отпадъчни пластмаси”, дружеството притежава Разрешително за заустване №43120070/13.01.2017 г. издадено от директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (БДЗБР) за ползване на воден обект р. Мелнишка за заустване на отпадъчните води, формиращи се от извършваната дейност на площадката. Дружеството изпълнява задълженията по издаденото Разрешителното за заустване:
- в законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен Доклад за изпълнение на условията и изискванията в издаденото разрешително за предходната 2021 г., изготвен съгласно изискванията на чл. 48, ал. 1, т. 12 от ЗВ;
- изпълнява задължението за провеждане на собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води, съгласно заложената честота в Разрешителното – на 6 месеца;
- собствения мониторинг се възлага на акредитирани лаборатории;
- протоколите от изпитване се представят своевременно в РИОСВ – Благоевград; Не се констатират нарушения при извършване на собствения мониторинг.
По време на проверката е установено, че пречиствателните съоръжения – 3 бр. последователни утаители не са почистени. По време на текущия контрол от Регионална лаборатория – Благоевград е извършено контролно пробовземане на отпадъчни води на изход от утаител № 3 за изпитване по показателите, заложени в цитираното разрешително за заустване. Резултатите от изпитване все още не са готови. Води се дневник на отчетените количества заустени отпадъчни води.

3.2. Направление ”КПКЗ, ЕО и ДА”
Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение №1 от ЗОПОЕЩ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.), а именно:
- т. 2 – Дейности по събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци, в това число опасни отпадъци, за които се изисква разрешение или регистрационен документ съгласно Закона за управление на отпадъците.
За определяне на превантивните мерки по чл. 20 и на оздравителните мерки по чл. 26, ал. 1, т. 2 от ЗОПОЕЩ операторите, извършващи дейности по Приложение №1 от закона, операторът е изготвил собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение №1 от Наредба №1 (ДВ, бр. 96/2008 г.).

3.3. Фактор „Управление на отпадъци”
Дружеството притежава регистрационен документ за извършване на дейности по третиране на отпадъци чрез рециклиране, издаден по реда на Закона за управление на отпадъците (ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.). Отпадъците се получават както от територията на страната, така и от страни – членки на Европейския съюз, като при последните се прилага Регламент (ЕО) 1013/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2006 г. относно превози на отпадъци.
Образуваните отпадъци са предавани за последващо третиране въз основа на писмени договори. За опасните отпадъци се ползват закрити помещения с ограничен достъп и е определено лице, отговорно за управлението им.
Отчетността на отпадъците се води чрез Националната информационна система за отпадъци (НИСО). Годишните отчети за 2021 г. са подадени чрез системата. Съгласно водената отчетност, на площадката не е допуснато надвишаване на количествата на приетите и рециклирани пластмасови отпадъци от началото на 2022 г., спрямо разрешените. Количествата на отпадъците са съобразени с максималния капацитет на инсталацията, ползвана на обекта.
За пусканата на пазара на територията на страната опакована продукция, „ЕКОРЕПЛАСТ“ ЕООД се явява задължено лице по чл. 59, ал. 1 от ЗУО. Задължението се изпълнява чрез колективна система, за което е представено удостоверение за членство в организация.

3.4. Фактор „Опасни химични вещества и смеси и контрол на риска от големи аварии”
Основната дейност на площадка е рециклиране на полиетиленови отпадъци до гранулат. Полиетиленовите отпадъци се доставят на дружеството от доставчици от ЕС. В изпълнение на дейността си операторът не извършва внос/износ на химикали. По смисълът на чл. 3, параграф 13 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), дружеството е със статут „потребител надолу по веригата“. В своята дейност употребява и съхранява химични вещества и смеси (мастербачи различни цветове), които не се класифицират като опасни съгласно Регламент (EO) 1272/2008 (CLP). В съответствие с чл. 36 на REACH се поддържа досие, което съдържа информация за доставчиците и информационни листове за безопасност (ИЛБ) на използваните химични вещества и смеси. ИЛБ отговарят на изискванията на Регламент 2015/830.

3.5 Компонент „Атмосферен въздух”
При преработката и рециклиране на неопасни отпадъци от пластмаса, като основен източник на емисии на вредни вещества е изпускания топъл въздух при филтриране на материала към технологичната линия за рециклиране.
В изпълнение на изискванията на чл. 31, ал. 1, т. 2 от Наредба № 6/1999 г. за реда и начина за измерване на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекти с неподвижни източници (ДВ, бр. 31/1999 г., с изм. и доп.), дружеството спазва изискванията на провеждане на собствени периодични измервания (СПИ) на емисиите на вредни вещества. Последните СПИ са проведени през 2021 г. са валидни за 2021 г. и 2022 г. Резултатите от тях показват спазване на нормите за допустими емисии по контролирания показател „органични вещества“, определени като общ въглерод.
С цел ограничаване разпространението на миризми производственото хале е осигурено с общообменна вентилационна система. При извършената проверка не е установено разпространение на неприятни миризми извън границите на обекта.
За охлаждане на обекта се експлоатира стационарно климатично оборудване (колонни климатици), със заряд под 50 тона СО2 еквивалент, заредено с флуорсъдържащ парников газ. Установено е, че една от системите е изведена от употреба, а останалите 3 бр. се проверяват за течове с нормативно изискуемата честота. Проверките за течове се извършват от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от ББКМ. В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен годишен отчет за 2021 г.
През м. юни 2022 г. дружеството е провело СПИ (дневни, вечерни и нощни) на излъчвания в околната среда от обекта шум. Резултатите са валидни за 2022 г. и 2023 г. и показват спазване на нормативно регламентираните гранични стойности във всички измерителни точки по измерителен контур и в мястото на въздействие.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници:

При извършената проверка са дадени предписания по ЗВ (ДВ, бр.67/1999 г. с изм. и доп.) и ЗУО (ДВ, бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), с определени срокове за изпълнението им.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.
За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на неизпълнение на предписанията и констатиране на неспазване на ИЕО при получаване на Протоколите от изпитване от РЛ – Благоевград, ще бъдат предприети административно – наказателни действия.
Във връзка с пожароопасния сезон и имайки предвид, че се извършва дейност със запалими отпадъци, до РСПБЗН-Петрич е изпратено писмо за проверка на обекта по компетентност.