Съдържание

Посетители

В момента има 444  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Нис Петрол“ ЕООД - гр. София

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Нис Петрол“ ЕООД - гр. София
обект: „Търговски комплекс – бензиностанция и АГСС, обслужваща сграда и ресторант за „Бързо хранене“, м. „Козлодуй“, землище на гр. Благоевград
 

На основание Заповед №290/08.08.2022 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 30.08.2022 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Търговски комплекс – бензиностанция и АГСС, обслужваща сграда и ресторант за „Бързо хранене“, находящ в местност „Козлодуй“, землище на гр. Благоевград, експлоатиран от „Нис Петрол“ ЕООД, гр. София.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за опазване на околната среда (ДВ бр. 91/2002 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закона за водите (ЗВ, ДВ бр. 67/1999 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

- бензиностанция;
- площадкова канализация с пречиствателно съоръжение – каломаслоуловител.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Работният режим на обекта е непрекъснат. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №53-20/30.08.2022 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”

На бензиностанция „Газпром” са монтирани и се експлоатират, в съответствие с изискванията на Наредба № 16/1999 г. за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при съхранение, товарене или разтоварване и превоз на бензини (ДВ, бр. 75/1999 г., с изм. и доп.), общо 5 броя подземни резервоара за съхранение на светли горива. Резервоарите се обслужват от 3 броя комбинирани колонки, които са маркирани със стикери в зелен цвят, удостоверяващи съответствието на системите за улавяне на бензиновите пари (УБП) с изискванията на чл. 14б, т. 2 от горецитираната наредба.
При проверката са представени водените 3 бр. Дневници на системите, съответстващи на Етап II на УБП, съгласно записите в които проверките за ефективността на УБП се извършват ежегодно от лица, оправомощени от Председателя на БИМ, съгласно нормативните изисквания.
На обекта се експлоатира стационарно климатично и хладилно оборудване (2 бр. климатични системи и 1 бр. хладилна витрина), съдържащо флуорсъдържащи парникови газове (ФПГ) със заряд от 5 до 50 тона СО2 еквивалент, попадащо в обхвата на Регламент (ЕС) № 517/2014 г. за флуорсъдържащите парникови газове. Горецитираните 3 бр. системи подлежат на контрол чрез на проверки за течове с честота на всеки 12 месеца, съгласно нормативните изисквания. От водените досиета на системите (3 бр.) е видно, че се спазва нормативно изискуемата честота за извършване на проверките за течове. Същите се извършват от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от ББКМ.
Дружеството е представило в РИОСВ- Благоевград в законоустановения срок, годишен отчет за предходната календарна 2021 г., съгласно Приложение № 9 към чл. 35, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и за документирането и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр. 20/2017 г., с изм. и доп.).

3.2. Компонент “Води”

За експлоатацията на съществуващ обект „Търговски комплекс – бензиностанция и АГСС, обслужваща сграда и ресторант за „Бързо хранене“, м. Козлодуй, землище на Благоевград дружеството „Нис петрол“ ЕООД, гр. София притежава Разрешително за заустване №43130010/07.06.2013г., продължено с Решение, издадено от директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ за ползване на воден обект р. Струма за заустване на отпадъчни води (дъждовно замърсени), формиращи се от площадката на комплекса. В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен Доклад за изпълнение на условията и изискванията в издаденото разрешително за предходната 2021 г., изготвен съгласно изискванията на чл. 48, ал. 1, т. 12 от ЗВ. Дружеството изпълнява задължението за провеждане на собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води, съгласно заложената честота в Разрешителното – на 3 месеца. Протоколите от изпитване се предоставят своевременно в РИОСВ – Благоевград, като се констатира спазване на индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО) по контролираните показатели. Предвид това, че пробовземането на отпадъчните води следва да се извършва от акредитирани лаборатории, на дружеството е дадено предписание, поради факта, че за част от представените резултати пробите за изпитване в лабораторията са били предоставени от клиента.
Към момента на проверката не се формират дъждовни отпадъчни води, респективно няма заустване в р. Струма.
Пречиствателното съоръжение се поддържа в добро експлоатационно състояние.
Има монтирано измервателно устройство за отчитане количеството на заустваните отпадъчни води.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници:

По компонент „Води“ на дружеството е дадено предписание с поставен срок и определен отговорник за изпълнението му.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Относно изпълнение на предписанието ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.