Съдържание

Посетители

В момента има 600  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №1019/2021

Изх. №3389(1)/19.10.2021 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Изграждане на едноетажна селскостопанска постройка за съхранение на селскостопанска продукция и инвентар в т.ч. и помещение за обитаване в поземлен имот с идентификатор 62671.165.31 в местността Варвара по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Рила, община Рила, област Кюстендил“

възложител: Б. Д.

Във връзка с представеното от Вас уведомление с Вх. №3389/11.10.2020 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Изграждане на едноетажна селскостопанска постройка за съхранение на селскостопанска продукция и инвентар в т.ч. и помещение за обитаване в поземлен имот с идентификатор 62671.165.31 в местността Варвара по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Рила, община Рила, област Кюстендил“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация, с настоящето инвестиционно предложение се предвижда да бъде изградена едноетажна селскостопанска постройка със застроена площ 35 кв. м, предназначена за съхранение на селскостопанска продукция и инвентар в т.ч. и помещение за обитаване в поземлен имот с идентификатор 62671.165.31 в местността Варвара по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Рила, община Рила, област Кюстендил.
Имотът е с площ 1769 кв. м, трайно предназначение на територията „Земеделска“ с начин на трайно ползване „Нива“.
За реализиране на инвестиционното предложение не се предвижда промяна предназначението на земята, съобразено с разпоредбите на Наредба №19 от 25 октомври 2012 г. за строителство в земеделските земи без промяна на предназначението им.
За нуждите на инвестиционното предложение заявено предвиждане за водоснабдяване с вода за питейно-битови нужди и електрозахранване на новопредвидената за изграждане селскостопанска постройка. Захранването с електроенергия е предвидено да се осъществи чрез монтиране на соларен панел на покрива на сградата. Вода за питейни нужди е предвидено да се осъществява чрез доставка на бутилирана вода, а за битови нужди от резервоар с обем 3 куб. м, който ще се пълни с дъждовна вода. Образуваните битови отпадъчни води е предвидено да бъдат зауствани в малко пречиствателно съоръжение. Транспортния достъп до имота ще се осъществява по селскостопански път.
За реализацията на инвестиционното предложение не са заявени взривни работи.
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Инвестиционното предложение попада в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), а именно: попада в границите на защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-770/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 102/2008 г.), в Зона ІІ за устойчиво управление, съгласно Плана за управление на защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици, утвърден със Заповед № РД-363/28.05.2015 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 45/2015 г.).
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 2 и ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че реализацията на предвидените с инвестиционното предложение дейности са допустими спрямо режима на дейностите в защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици, определени със заповедта за обявяване на защитената зона и с плана ѝ за управление.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че с реализирането им не се увреждат/унищожават местообитания на видовете птици, предмет на опазване в защитена зона BG0002099 „Кочериново”, както и функционални и структуроопределящи фактори и елементи за местообитанията или екосистемите използвани от видовете птици предмет на опазване в зоната, не се създава трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са с ограничено периодично действие (основно в периода на строителството) и с ограничен обхват, и не се очаква да доведат до значително безпокойство, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитената зона. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане на едноетажна селскостопанска постройка за съхранение на селскостопанска продукция и инвентар в т.ч. и помещение за обитаване в поземлен имот с идентификатор 62671.165.31 в местността Варвара по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Рила, община Рила, област Кюстендил“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмено произнасяне се отнася за конкретното инвестиционно предложение „Изграждане на едноетажна селскостопанска постройка за съхранение на селскостопанска продукция и инвентар в т.ч. и помещение за обитаване в поземлен имот с идентификатор 62671.165.31 в местността Варвара по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Рила, община Рила, област Кюстендил“ и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
И.Д. ДИРЕКТОР НА РИОСВ – БЛАГОЕВГРАД
Упълномощена със Заповед № 929/19.07.2021 г.
на министъра на околната среда и водите