Съдържание

Посетители

В момента има 351  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №937/2022

Изх. №2734(3)/26.07.2022 г.

Уведомление за проект на „Подробен устройствен план – план за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) за поземлен имот с идентификатор 37349.85.16, местност Джанговец по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Ключ, община Петрич, област Благоевград с цел отреждането му „за цех за производство на пелети“

възложител: В. Д., О. С.

Във връзка с Ваше уведомление с вх. №2734/20.06.2022 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитирания план, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), Ви уведомявам следното:
Подробен устройствен план – план за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) за поземлен имот с идентификатор 37349.85.16, местност Джанговец по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Ключ, община Петрич, област Благоевград с цел отреждането му „за цех за производство на пелети“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената и налична информация и документация поземлен имот с идентификатор 37349.85.16 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Ключ, община Петрич е с площ 1927 кв. м, трайно предназначение на територията „Земеделска“ с начин на трайно ползване „нива“. В имота е изградена сграда – цех за пелети със застроена площ 420 кв. м (хале от желязна конструкция), за която е издадено Удостоверение за търпимост №48/20.05.2013 г. от гл. архитект на община Петрич. В халето е монтирана линия за производство на пелети с капацитет 0.4 т/час. За производството на пелети като суровина се използват дървесни отпадъци – корк, дървесни кори, трици, талаш, изрезки, дървени парчета.
Съгласно писмо с изх. №ЕО-ПЧ-75-003/18.02.2019 г. на кмета на Община Петрич, халето се ползва като цех за производство на мебели от преди 2000 г., като в случая не се налага промяна предназначението на обекта по смисъла на §5, т. 41 от Закона за устройство на територията и не е необходимо въвеждане в експлоатация на обекта. За обекта от РИОСВ – Благоевград е издаден Регистрационен документ №01-РД-512-0/22.03.2019 г. за дейности с отпадъци.
Основната цел на ПУП - ПРЗ е урегулиране на имота в нов самостоятелен УПИ 85.16 със същата площ и отреждане за „Цех за производство на пелети“. С плана се предвижда запазване на съществуващия цех за пелети, и не се предвижда извършване на строително-монтажни дейности. Имотът е водоснабден и електрозахранен, отпадъчните води се отвеждат в изгребна яма. Достъпът до имота се осъществява от граничещ с него местен път – имот с идентификатор 373.49.94.338 по КККР на с. Ключ.
Проектът на ПУП - ПРЗ за поземлен имот с идентификатор 37349.85.16 по КККР на с. Ключ е разрешен за изработване с Решение №509/27.04.2021 г. на ОбС Петрич. Имотът попада в зона „Пп“ спрямо предвижданията на предварителния проект на община Петрич, за който е проведена процедура по екологична оценка, приключила със Становище по екологична оценка № БД-01-01/2022 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, съгласно писмо с изх. №ЕО-ПЧ-728-001/30.06.22 г. на кмета на Общината.
С проекта на ПУП - ПРЗ не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените с ПУП - ПРЗ дейности не попадат в обхвата на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и в хипотезите на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Във връзка с гореизложеното, няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в Глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
Плана не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие. Най-близо, на отстояние 195 м е разположена границата на защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-349/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 57/09.07.2021 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението (извън границите на защитени зони от мрежата Натура 2000) и характера (план за отреждане на имот „за цех за производство на пелети“) на заявения план, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони от мрежата Натура 2000, по отношение на:
• Пряко или косвено унищожаване, увреждане или фрагментиране на природни местообитания и местообитания на растителни и животински видове, предмет на опазване;
• Трансформация на местообитания на видове, безпокойство или прогонване на видове, предмет на опазване;
• Нарушаване целостта и целите на опазване на защитената зона;
• Нарушаване кохерентността между съседни защитени зони;
• Въздействие на предложените дейности причинени поотделно или във взаимодействие с други ИП/ППП. В землището на с. Ключ в близост до границите на защитената зона, няма други реализирани, одобрени или в процедура ИП/ППП, които да предизвикат отрицателни кумулативни въздействия.
В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че за така заявения „Подробен устройствен план – план за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) за поземлен имот с идентификатор 37349.85.16, местност Джанговец по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Ключ, община Петрич, област Благоевград с цел отреждането му „за цех за производство на пелети“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмо се отнася само за заявените параметри на плана и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на плана или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград