Съдържание

Посетители

В момента има 661  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №992/2022

Изх. №3176(1)/05.08.2022 г.

Уведомление за „Проект на Подробен устройствен план (ПУП) – Плана за застрояване (ПЗ) за имот №120.2104 по плана на новообразуваните имоти, местност махала Митовци, землище на с. Дъбрава, община Благоевград за промяна предназначението от „нива“ в „за вилно строителство“

възложител: В. Б.

Във връзка с представеното от Вас уведомление по чл. 8, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми с Вх. №3176/19.07.2022 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосочения проект на ПУП, което приемаме като уведомление по чл. 2, ал. 3 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп., наричана по-долу „Наредбата за ОС”) за същия проект на ПУП, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме за следното:
Проектът на Подробен устройствен план (ПУП) – Плана за застрояване (ПЗ) за имот №120.2104 по плана на новообразуваните имоти, местност махала Митовци, землище на с. Дъбрава, община Благоевград за промяна предназначението от „нива“ в „за вилно строителство“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената документация изработването на горепосочения проект на ПУП е допуснато с Решение №155 по Протокол 7 от 29.04.2022 г. от проведено заседание на Общински съвет-Благоевград, при спазване на следната устройствена зона и устройствени показатели: Устройствена зона – „Ов“, височина на застрояване – до 7 м; Кинт – 0.8; Плътност на застрояване – максимум 40 %; плътност на озеленяване – минимум 50 %.
Проектът на ПУП е разработен с обхват за имот №120.2104 по плана на новообразуваните имоти, местност махала Митовци, землище на с. Дъбрава, община Благоевград с площ 535 кв. м, трайно предназначение „Селскостопански фонд“ и начин на трайно ползване „Нива/орна земя“.
Основната цел на ПУП-ПЗ е промяна предназначението на имота от „нива“ в „за вилно строителство“, след което в имота да се изгради една вилна сграда.
Водоснабдяването на имота с вода за питейно-битови нужди е предвидено да се осъществи от водопровод Ет. ф60 разположен в имот с идентификатор 24367.120.412 – местен път по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Дъбрава, община Благоевград. Формираните битови отпадъчни води е предвидено да се заустват в предвидена за изграждане изгребна яма в имота. Присъединяването към ел. разпределителната мрежа ще се извърши към ВМрНН на ТП Дъбрава, чрез подземно положен кабел с дължина около 60 м. Достъпът до имота се осъществява от път граничещ с имота.
Настоящият проект на ПУП - ПЗ не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-770/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 102/2008 г.)., на най-близко геодезично разстояние около 900 м.
С проекта на ПУП – ПЗ не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените с плана дейности не попадат в обхвата на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и в хипотезите на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Във връзка с гореизложеното няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в Глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с настоящия проект на ПУП - ПРЗ дейности, както и обстоятелствата, че същите ще се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се създава предпоставка за фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии, което да доведе до прогонването на видовете, предмет на опазване в най-близо разположената защитена зона и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им, реализацията им не е свързана с генериране на антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на защитените зони, при реализацията и експлоатацията на предвидените с настоящия план дейности няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявения „Проект на Подробен устройствен план (ПУП) – Плана за застрояване (ПЗ) за имот №120.2104 по плана на новообразуваните имоти, местност махала Митовци, землище на с. Дъбрава, община Благоевград за промяна предназначението от „нива“ в „за вилно строителство“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на горепосочения проект на ПУП и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

ИНЖ. РУМЕН ИВАНОВ
За Директор на РИОСВ – Благоевград
/упълномощен със Заповед № 283/03.08.2022 г.
на Директора на РИОСВ – Благоевград/