Съдържание

Посетители

В момента има 160  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Изграждане на пилотна мрежа от малки защитени територии

На 16.07.2010 г. от 10,30 ч. в информационната зала на РИОСВ-Благоевград на ул. „Свобода”, БАН и РИОСВ-Благоевград организират представяне на проект „Изграждане на пилотна мрежа от малки защитени територии в България, чрез прилагане на модела за растителните микрорезервати”, финансиран по Програмата на Европейския съюз за околна среда „Life+”.
Концепцията за растителните микрорезервати се прилага за първи път в България. Същността й се изразява в създаване на мрежа от малки защитени територии за опазване на популации на застрашени растения. В съответствие с българското законодателство, тези територии ще имат статут на защитени местности. Целта е да бъдат запазени условията, при които са се формирали и развивали тези популации и да се осигури тяхното съществуване в дългосрочен аспект.
В рамките на проекта се предвижда инвентаризация и оценка на състоянието на 47 застрашени растителни видове с единични популации на територията на страната, разработване на планове за действие за тези видове, включване на находища на тези видове в защитени територии, разработване на схеми за мониторинг на състоянието им, привличане на местните жители и обществеността в тяхното опазване. Проектът е с продължителност 42 месеца и се изпълнява от Института по ботаника на БАН и Министерството на околната среда и водите. 
Поканени са да вземат участие представители на НПО и на Изпълнителната агенция по горите, кметове по населени места в близост до находищата на видовете, ръководители на извънкласни форми на обучение в областта на опазване на околната среда, медии и заинтересовани граждани.

Обекти на проекта на територията на РИОСВ–Благоевград са видовете Мехуресточашково сграбиче (Astragalus physocalyx) с находище в землището на с. Кулата, Катерлива ефедра (Ephedra campylopoda) при с. Дамяница и с. Ново Делчово, Сребриста поветица (Convolvulus holosericeus) с находища при с. Ново Ходжово и с. Долно Спанчово, Съчленен коринефорус (Corynephorus divaricatus) при с. Кулата, Вебиев див бадем (Amygdalus delipavlovii) с находища при селата Палат, Игралище, Каменица и Лебница, Пиринско лале (Tulipa pirinica) при с. Илинден; с. Копривлен и с. Гайтаниново, Балканско часовниче (Erodium absinthoides) на Влахина планина и Осилест здравец (Geranium aristatum) при с. Сушица. Обекти са също и два вида мъхове (Riccia crustata и Mannia androgyna) срещащи се в землището на с. Нова Ловча.
600 милиона лева за водни проекти се насочват към местната
 

власт по Оперативна програма „Околна среда”

Управляващият орган на Оперативна програма „Околна среда” отправи покана за кандидатстване по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ към общински администрации с над 10 000 еквивалент жители. Това са общините, посочени в списъка „Подход и методология за подбор на проектите по приоритетна ос 1 на оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.” http://ope.moew.government.bg/bg/references, приоритетни за финансиране според европейското законодателство за пречистване на градските отпадъчни води, така че да се намали несъответствието в дела от населението, включено към канализационна система.
По процедурата ще се финансира изграждане, рехабилитация и модернизация на пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ), изграждане, рехабилитация, реконструкция и модернизация на канализационни мрежи и на водоснабдителни мрежи там, където трасето им съвпада с това на канализацията.
Подадените проекти ще се оценяват от експертни работни групи, които ще се свикват на всеки два месеца или след постъпване на 10 проекта. Крайният срок за подаване е 20 февруари 2012 г., а кандидатите трябва да планират строителните работи така, че те да приключат не по-късно от 31 декември 2014 г.
След като беше изменен подходът за управление и бяха предприети корективни мерки към водните проекти, одобрени от Европейската комисия, тази процедура е следващата значима стъпка за гарантиране на добро финансово управление и фокусиране на финансовия ресурс за изпълнение на приоритетите в сектора.
Социално-икономическият ефект на инвестицията от общо 600 млн. лева, които ще се влеят на територията на страната, е неоспорим – ще се създадат работни места, ще се открият нови възможности пред бизнеса в качеството му на изпълнител на проектите, ще се повиши броят на хората, обслужвани от канализационна система и инфраструктура за питейни води.
Общините, които желаят да направят консултация с експерти от Управляващия орган на оперативната програма за подготовката на проектите, могат да заявят участие в рамките на приемния ден на ОПОС, който се провежда всеки четвъртък от 14.00 до 17.00 ч. в сградата на МОСВ на бул."Мария Луиза" № 22. Желаещите да участват трябва да заявят това на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. като предварително изпратят въпросите си и данни за контакт на посочения електронен адрес в срок до един ден преди срещите.