Съдържание

Посетители

В момента има 160  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Отново нелегален внос на отпадъци

Седем микробуса с нерегламентиран превоз на общо 4,5 тона метален скрап, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и кабели са засекли на 23 юли митнически служители в района на ГКПП „Кулата”.

Товарът на всички превозни средства движещи се в посока Гърция-България не е придружен с необходимите документи и задължителната при превоз на отпадъци нотификация. След задържане на превозните средства незабавно е уведомена РИОСВ - Благоевград, която като компетентен орган е взела решение и седемте МПС да се върнат в Гърция заедно с товара им.

В случай, че искате да осъществите трансграничен превоз на отпадъци, трябва да знаете, че превозът на отпадъци се подчинява на разпоредбите на Регламент ЕО № 1013/2006 и Закона за управление на отпадъци. Съгласно измененията в Закона за управление на отпадъците, влезли в сила от 1 юни 2010 година, за извършване на превоз на отпадъци, определен като незаконен съгласно чл. 2, т. 35 от Регламент 1013/2006 физическите лица се наказват с глоба от 5000 до 25 000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция в размер от 10 000 до 50 000 лв.

РИОСВ – Благоевград напомня, че при установяване на нерегламентиран внос на отпадъци през митническите пунктове, същите се връщат обратно на изпращачите им.