Съдържание

Посетители

В момента има 114  гости и няма потребители и в сайта

Новини

РИОСВ проверява площадки за дървени въглища

Екоинспектори провериха местата, на които по последна информация от 2006 г. се е извършвал добив на дървени въглища по открит способ, т. нар. „жижни”. Инспекциите в общините Благоевград, Симитли, Кресна и Струмяни не установиха наличието на такива площадки.

До момента е регистрирана само една инсталация за дървени въглища, която работи на ретортен принцип (затворена система) и спада към класа на възобновяемите енергетични източници.

Производството на дървени въглища по открит способ, т. нар. „жижни” води до влошаване качеството на атмосферния въздух, сериозно замърсяване на околната среда и създаване на опасност за здравето на хората. Такова производство е грубо нарушение на Закона за чистотата на атмосферния въздух. Законът допуска производството на дървени въглища по друг способ, но само в случаите, когато емисиите се изпускат организирано в атмосферния въздух и при спазване на регламентираните норми за допустими емисии.

При констатирани нарушения, Закона за чистотата на атмосферния въздух предвижда глоби, съответно имуществени санкции в размер от 500 до 5000 лв.