Съдържание

Посетители

В момента има 445  гости и няма потребители и в сайта

Новини

РИОСВ – Благоевград предприе спешни мерки

РИОСВ-Благоевград предприе спешни мерки по сигнал за мъртва риба в река Места. На 28 април, веднага след постъпване на сигнала, съвместно с експерти от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури-Благоевград (ИАРА) и Регионална лаборатория-Благоевград към ИАОС бе извършен оглед на реката след гр. Добринище и на два от притоците й - река Добринишка и река Златарица.

Измерените на място от Регионална лаборатория-Благоевград показатели – активна реакция и разтворен кислород са в нормите. Тогава в река Места при моста за с. Филипово са открити 5 мъртви риби, като същите са взети за изследване от експертите ИАРА.

За установяване на степента и евентуалният източник на замърсяване, вчера бе проверен цех за преработка на мляко, който е най-големият производствен обект в близост до река Златарица. Мандарата, собственост “Матанд” ЕООД – гр. Перник, извършва своята дейност и зауства производствени отпадъчни води в канализацията на с. Елешница, без функциониращо пречистателно съоръжение, констатираха експертите. Освен от площадката за преработка на мляко “Матанд” ЕООД, зауства отпадъчни води и от площадка за измиване на колите от собствения автопарк. Изграденото там пречиствателно съоръжение към момента на проверката е непочистено. При проверката е установено още, че дружеството не е извършвало собствен мониторинг на отпадъчните води, който съгласно договора с “ВиК” дружеството трябва да прави поне веднъж на всяко тримесечие. Това е нарушение и на Закона за водите, за което на дружеството ще бъде съставен акт, а предвидената от закона санкция е в размер от 500 до 5 000 лв.

От Регионална лаборатория-Благоевград са взети за изследване водни проби и от двете площадки на мандрата, преди заустване в канализацията. Резултатите ще станат известни до няколко дни, за което РИОСВ – Благоевград ще Ви информира допълнително.