Съдържание

Посетители

В момента има 183  гости и няма потребители и в сайта

Новини

През май експертите от РИОСВ – Благоевград са извършили 98 проверки на 73 обекта

През месец май 2023 г. от РИОСВ – Благоевград са извършени общо 93 проверки на 73 обекта, като 21 броя от проверките са извънредни – 3 броя по жалби и сигнали, 3 броя за проверка на предписания, 1 брой по постъпила информация с уведомление за инвестиционно предложение и/или друг начин и 14 броя по заповеди и писма на МОСВ и други институции.

В рамките на осъществения контрол през месеца са дадени 28 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия и предприемане на мерки.
За периода са постъпили 12 броя жалби и сигнали, по които са предприети съответните мерки, а сигналите извън компетентността на РИОСВ са препратени за решаване от съответните компетентни органи, за което са уведомени жалбоподателите.

Съставени са 3 броя акта за установяване на административно нарушение (АУАН). За извършено нарушение на Закона за водите за заустване на отпадъчни води, формирани от дейността на обект за производство на вино, в р. Логодажка, без необходимото за това разрешително по реда на същия закон. За извършено нарушение на Закона за управление на отпадъците от кмет на община, изразяващо се непредприемане на мерки за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци след сигнал за нерегламентирано замърсяване с отпадъци в землището на с. Горно Дряново, община Гърмен. За извършено нарушение на Закона за чистотата на атмосферния въздух от дружество, експлоатиращо автосервиз в с. Лешница, общ. Сандански, изразяващо се в неспазване изискванията за провеждане на емисионен контрол – собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух след камера за нанасяне на покрития върху автомобили и части от автомобили.

Издадени са три наказателни постановления (НП). НП , с което е наложена глоба по ЗУО на физическо лице за извършен трансграничен превоз на неопасни отпадъци от Гърция за България без необходимата документация. НП, с което по реда на Закона за опазване на околната среда е наложена имуществена санкция в размер на 2000 лева на дружество, което не е изпълнило дадено предписание. НП, с което по реда на Закона за водите е наложена имуществена санкция на дружество за заустване в р. Струма на отпадъчни води в отклонение на нормите за допустима степен на замърсяване, определени с издадено разрешителното.

Сключени са две споразумения за приключване на административнонаказателното производство по установени нарушения на Закона за водите и Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Пълният текст на месечния отчет е публикуван на интернет страницата на РИОСВ – Благоевград в секция Контролна дейност.