Съдържание

Посетители

В момента има 72  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Проведени образователни занимания по повод Световния ден на земята

zaglРИОСВ – Благоевград ще отбележи Световния ден на Земята 22 април с провеждане на поредица инициативи в училища и детски градини – открити уроци, презентации, беседи, образователни занимания, празници на училища, дефилета, почиствания и засаждане на цветя.

В периода 19–25.04.2024 г. се проведоха открити уроци, презентации, беседи, образователни занимания, празници на училища и детски градини, почиствания и засаждане на цветя. Над 680 деца и младежи от четири общини взеха участие в инициативи за по-добра околна следа.

Под формата на открит урок, на 19.04.2024 г. учениците от първи и втори клас на 8 СУ „Арсений Костенцев“, гр. Благоевград дискутираха темата и дадоха примери как да намалим количеството пластмаси, които използваме в ежедневието си и как да се грижим за нашата планета 365 дни в годината, а не само в Деня на Земята.

Учениците от клуб „Млад изследовател“ поздравиха експертите с тематична авторска песен.

На 21.04.2024 г се проведе инициативата „Край на пластмасите в името на здравето на хората и планетата Земя!“, съвместно събитие с Дирекция „Национален парк Рила“ и Регионална здравна инспекция – Благоевград с участието на пациенти с диабет. Участниците се запознаха със забележителностите на Национален парк „Рила“ с разходка и упражнения сред природата, направиха изложение на пътуващи екопослания, както и екоакция по почистване в местността Карталска поляна.

На 22.04.2024 г. с децата от втори и четвърти клас на 2 ОУ „Христо Смирненски“, гр. Сандански се проведе открит урок на тема „Как да се справим с отпадъците?“. Учениците се включиха активно в дискусията, задаваха и отговаряха на въпроси. Второкласниците засяха семенца и научиха как да се грижат за тях, за да отгледат свои растения, а четвъртокласниците подредиха пъзели, на които бяха изобразени красиви пейзажи от нашата родина. Учениците и учителите от училището засадиха цветя за класната стая, като саксиите бяха собственоръчно изработени от материали за рециклиране. В същия ден, 11 ОУ „Христо Ботев“, гр. Благоевград проведе емоционален празник за Деня на Земята, като с тематични занимания и балони учениците изпратиха своите послания за чиста природа, за обич към Земята и планета без пластмаси. В рамките на празника, експерт на инспекцията проведе беседи с учениците от екоклуба на училището на тема „Да се подготвим за климатичните промени чрез кръгова икономика“ и „Да се подготвим за климатичните промени с помощта на биоикономика“. Децата от ДГ 8 „Вечерница“, гр. Благоевград представиха изработени тематични плакати и рисунки, поздравиха гостите си с тематична песен. Празникът продължи в ДГ 10 „Мак“, гр. Благоевград, където беше организирано еко дефиле с костюми от отпадъчни материали. Всяко дете се представи на модния подиум, облечено като любим герой или професия. С изявите си участниците показаха своята съпричастност и стремеж към по-чиста и здравословна среда.

На 23.04.2024 г. с мултимедийна презентация на тема „Нямаме планета Б“, с учениците от шести клас на 5 СУ „Георги Измирлиев“, гр. Благоевград дискутирахме проблемите, които причиняват пластмасовите боклуци и как това се отразява на нашето здраве.

На 24.04.2024 г. се проведе открит урок с учениците от четвъртите класове на СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, гр. Благоевград, на които учениците получиха много ценна информация за опазване на природата, показа знания и загриженост.

На 25.04.2024 г. с учениците от втори клас на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“, гр. Разлог се проведоха тематични игри, викторина и презентация на тема „Как да се справим с отпадъците?“. Децата бяха се подготвили с интересна информация относно проблема за замърсяването с пластмаса, както и с конкретни действия, с които можем да се справим с нея, защото нашата планета има нужда от нас – да я пазим, да я обичаме и живеем в хармония с нея. През същия ден, децата от ДГ „Радост“, филиал „Незабравка“, гр. Разлог обогатиха знанията си за влиянието на човека върху околната среда, чрез презентация и обмениха идеи как да ограничим използването на пластмаса в ежедневието си.

Образователна беседа на тема „Планета срещу пластмаси!“ се проведе и в ДГ Община Якоруда, където децата показаха много знания за Земята, за това, че тя е дом, най-хубавият при това, но не само за хората, а и за животните и растенията. За да остане той такъв, трябва да го пазим, да се грижим за него и да го обичаме.

Мултимедийна презентация на тема „Как да се справим с отпадъците?“ се представи пред учениците от първите и осмите класове на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Якоруда. В STEM центъра за природни науки, изследвания и иновации на училището са обсъдени практични и екологосъобразни съвети за промяна в действията и навиците, които могат да допринесат за справяне с кризата с пластмасите.

Снимки от инициативите