Съдържание

Посетители

В момента има 188  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Разделно събиране на отпадъци от опаковки

Да бъде засилен контрола по разделно събиране на отпадъци от опаковки, предписа РИОСВ-Благоевград на кметовете на общини в Пиринско. Целта е да не се допуска смесването на отпадъци от опаковки с общите генерирани битови отпадъци или замърсяване при събиране и транспортиране на отпадъците като цяло.

Общинските власти трябва ежеседмично до обхождат точките за разделно събиране  на опаковки по произволно избран маршрут и периодично да информират РИОСВ за резултатите от контрола. Мерките от страна на екоинспикцията са във връзка с извършената през месец септември–октомври инвентаризация на селищните системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки. При поредицата от проверки бе установено, че основен проблем пред разделното събиране на отпадъци остава смесването на битови отпадъци с разделно събрани фракции.

От своя страна РИОСВ-Благоевград ще засили контрола и върху големи търговски обекти, за това как третират генерираните отпадъци от опаковки.

 

Системите за разделно събиране функционират по-добре в точките, на които са поставени и контейнери за смесени битови отпадъци, констатира РИОСВ. В  отдалечени от общинските центрове райони, с малка честота на извозване,  контейнерите за разделно събиране са препълнени и съдържат смесен отпадък. Не са малко и случаите на посегателството върху съдовете /кражба или увреждане на контейнери/ от неправомерни действия на граждани.