Съдържание

Посетители

В момента има 240  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Среднозимно преброяване

От 15.01 до 17.01.2010 г. ще се проведе среднозимно преброяване на водолюбивите птици по поречието на река Струма от с. Кулата до с. Бело поле, поречие на река Места и прилежащите големи и малки язовири и др. водоеми.В преброяването ще вземат участие екип от експерти на РИОСВ-Благоевград, съвместно с доброволци от Българско дружество за защита на птиците.

Преброяването се извършва ежегодно в над 100 страни по инициатива на Wetlands International, а България ще участва в него за 34 – ти пореден път.

Установяването на числеността на зимуващите водолюбивите птици в Палеарктика и частност в България, е от голямо значение за научно обоснованото определяне на мерките за тяхното опазване.

В България зимуват 8 вида водолюбиви птици застрашени в международен мащаб, многократно повече такива, застрашени в Европа и обявени за защитени от Националното законодателство. Много от водолюбивите птици са и обект на лов.

Целта на преброяването, координирано от Wetlands International, е да се установи числеността, видовия състав и местата на струпване на водолюбивите птици. Ще се следят промените в тяхната численост и разпространение. Експертите на РИОСВ ще проверят състоянието на влажните зони, заплахите за птиците и техните местообитания.

Обект на обследването, ще бъдат главно видовете от разредите: Гмуркачоподобни, Гмурецоподобни, Буревестникоподобни, Пеликаноподобни, Щъркелоподобни, Гъскоподобни, Дъждосвирцоподобни, семействата Жеравови и Дърдавцови. Освен видовете от тези групи, ще бъдат наблюдавани и всички видове от други разреди пряко или косвено свързани с влажните зони.

Резултатите от преброяването, включващо и данни от другите екипи, обследващи поречие на река Места и горното течение на река Струма, ще предоставим на обществеността да края на месец януари.