Съдържание

Посетители

В момента има 261  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

Възложител: „ДЖИ ПИ ДИСТИЛЪРС“ ООД

документация за Уведомление за „Проект на Подробен устройствен план – План за застрояване (ПУП – ПЗ) за поземлен имот с идентификатор 47370.11.165, местност Юручка нива по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Марулево, община Благоевград, област Благоевград с цел отреждането му „за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници - фотоволтаична електроцентрала“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

 

І. По отношение на изискванията на глава VІ от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Съгласно представената документация проектът на ПУП – ПЗ за имот с идентификатор 47370.11.165 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри (КККР) на с. Марулево се инициира с цел промяна предназначението му от „пасище“ в „за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници - фотоволтаична електроцентрала“.
С проекта се предвижда в имота да се изгради фотоволтаична електроинсталация с мощност 950 kW, при спазване на устройствените показатели за предимно производствена зона (Пп) – Плътност на застрояване до 80 % и Кинт до 2.5.
Произведената енергия от централата е предвидено да се присъедини към ВЕЛ 20 кV „Айдарово“, п/ст. Ален мак и нов трансформаторен пост в имота.
С ПУП - ПЗ не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложение № 21 и № 2 на ЗООС, но се предполага значително въздействие върху околната среда при прилагането му, предвид което попадат в обхвата на чл. 2, ал. 2, т. 4 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми (Наредбата за ЕО) и подлежат на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ЕО.
На основание чл. 81, ал. 3 от ЗООС, процедурата по ЕО следва да се извърши едновременно с изготвянето на проекта за изменението на ПУП - ПЗ и преди одобряването му. Планът следва да се одобрява от Общински съвет - Благоевград, съгласно което и предвид разпоредбата на чл. 4, т. 2 от Наредбата за ЕО, компетентен орган за провеждане на процедурата по ЕО е директорът на РИОСВ – Благоевград.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Имотът, предмет на плана не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие.
Най-близо, на отстояние 5000 м e разположена границата на защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД - 348/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 57/2021 г.).
Съгласно разпоредбите на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие (ЗБР) и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 2007 г., изм. и доп.), плана подлежи на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000.
След анализ на представената информация и на основание чл. 37, ал. 3 от Наредбата за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от нея, преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие е, че прилагането на плана няма вероятност да окажат значително отрицателно въздействие върху природни местообитания и местообитания на видове и популации, предмет на опазване в най-близко разположената защитена зона BG0001022 „Орановски пролом – Лешко“.