Съдържание

Посетители

В момента има 500  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

Възложител: ОБЩИНА САНДАНСКИ

документация за Уведомление за Проекти на Програма за опазване на околната среда на община Сандански за периода 2021 - 2027 г. и Програма за управление на отпадъците на община Сандански за периода 2021 - 2028 г.

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

 

І. По отношение на изискванията на глава VІ от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Програмата за опазване на околната среда на община Сандански за периода 2021 - 2028 г. се разработва на основание чл.79, ал.1 и ал.2 от ЗООС.
С Програмата се определя рамка на бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложение № 1 и/или Приложение № 2 на Закона за опазване на околната среда, поради което попада в обхвата на чл. 2, ал. 2, т. 3 от Наредбата за ЕО и подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от ЕО.
Програмата за управление на отпадъците на община Сандански за периода 2021 - 2028 г. се разработва на основание чл. 52 от Закона за управление на отпадъците във връзка с чл.15, ал.1, т.3, чл.57 и чл.59 от ЗООС.
Програмата за управление на отпадъците е секторна програма и е неразделна част от Общинската програма за опазване на околната среда на община Сандански.
Програмата попада в т. 5.1 от Приложение № 2 на Наредбата за ЕО и на основание чл. 2, ал. 2, т. 1 от Наредбата за ЕО подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от ЕО.
Програмата за опазване на околната среда за периода 2021 - 2027 г. и Програмата за управление на отпадъците на община Сандански за периода 2021 - 2028 г. се одобряват от Общински съвет – Сандански, съгласно което и предвид разпоредбата на чл. 4, т. 2 от Наредбата за ЕО, компетентен орган за провеждане на процедурата по ЕО е директорът на РИОСВ – Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Териториалният обхват на горепосочените програми включва цялата територия на община Сандански, област Благоевград.
Проектите на Програмата за опазване на околната среда за периода 2021 - 2027 г. и Програмата за управление на отпадъците на територията на община Сандански за периода 2021-2028 г. попадат в обхвата на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп.) и подлежат на процедура по оценка за съвместимостта им с предмета и целите на опазване на защитени зони по чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от ЗБР, която се извършва чрез процедурата по преценяване на необходимостта от екологична оценка (ЕО) по реда и при условията на Глава трета от Наредбата за ОС.
Оценката за съвместимост се извършва в последователността съгласно чл. 7 от Наредбата за ОС, първоначалните етапи, които са:
1. уведомяване на компетентния орган от страна на възложителя на плана;
2. проверка за допустимост;
3. преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие върху защитените зони.
РИОСВ – Благоевград приема внесеното уведомление по Приложение 3 към чл. 8, ал. 1 от Наредба за ЕО като уведомление по реда на Наредбата за ОС.
Представената информация не дава възможност за извършване на проверка за допустимост и преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на Проектите на Програма за опазване на околната среда на община Сандански за периода 2021 - 2027 г. и Програма за управление на отпадъците на община Сандански за периода 2021-2028 г.
Предвид възможността разписана в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС, РИОСВ – Благоевград ще се произнесе за допустимостта на програмите и с преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на предвижданията на същите с предмета и целите на опазване на защитените зони на етапа на внесена информация за преценяване на необходимостта от извършване от ЕО. В същата следва по възможност да се приложи актуален графичен материал, включително и във формат ESRI shape file ESRI filegeodatabase в координатна система WGS 84, проекция UTM35N, който да визуализира местоположението на предвидените за изпълнение мерки/дейности спрямо обхвата на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на ЗБР.
С настоящото обръщаме внимание, че залегналите с Проектите на Програма за опазване на околната среда и Програма за управление на отпадъците на територията на община Сандански за периода 2021-2028 г.“ мерки и дейности, следва да бъдат съобразени изцяло с:
- режимите на защитените територии по смисъла на ЗЗТ в обхвата на плана, определени със ЗЗТ, заповедите за обявяването им и с утвърдените планове за управление, ако има такива;
- режимите на защитените зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ в обхвата на плана, определени със заповедите за обявяването им и с плановете им за управление, ако има такива.
Информация и публичен достъп до данните за съответните защитени зони е публикувана на интернет страницата на МОСВ - ПРИРОДА/Натура 2000/Натура 2000 в България/Единна информационна система за мрежата Натура 2000 (natura2000.egov.bg).
Информация и публичен достъп до данните за защитените територии по смисъла на ЗЗТ и свързаните с тях документи са налични на интернет страницата на Изпълнителна агенция по околна среда, секция „Регистър на защитените територии и защитените зони в България“ /eea.government.bg/zpo/bg/.
Обръщаме внимание, че залегналата за постигане с План за действие за постигане на Специфична стратегическа цел 4 - ,, Да се повиши ефективността при опазване на биологичното разнообразие на територията на община Сандански.“ към Програмата за опазване на околната среда стратегическа мярка „1. Общината да възложи изготвяне на планове за управление на предварително приоритизирани защитени територии (защитени местности, природни забележителности) по реда и условията на Наредбата за разработване на планове за управление на защитени територии (Обн. ДВ. бр.13 от 15 Февруари 2000 г.).“, следва да бъде конкретизирано за коя/кои защитени територии по смисъла на ЗЗТ е предвидена.
Относно предвидената стратегическа мярка „2. Обособяване на гори във фаза на старост по смисъл на § 1, т. 43 от Допълнителните разпоредби на Наредба № 8 от 5 август 2011 г. за сечите в горите и в съответствие с чл. 1, ал. 1, т. 5 от същата Наредба.“, също следва да се конкретизира от кой следва да бъде изпълнявана, както и да бъде съобразено дали същата не е изпълнена по компетентност от ТД „ДГС Сандански“.