Съдържание

Посетители

В момента има 237  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

Възложител: Община Гоце Делчев

документация за Уведомление за Проект за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на община Гоце Делчев за поземлен имот с идентификатор 49432.31.143, местност Краището, по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Мосомище, община Гоце Делчев, област Благоевград с цел предвиждане на „Смесена многофункционална зона - „СмФ“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

 

І. По отношение на изискванията на глава VІ от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Изработването на за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на община Гоце Делчев за поземлен имот с идентификатор 49432.31.143, местност Краището, по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Мосомище, община Гоце Делчев, област Благоевград с цел предвиждане на „Смесена многофункционална зона“ е допуснато с Решение № 783 по Протокол № 52 от заседание на Общински съвет - Гоце Делчев проведено на 24.08.2023 г.
Поземлен имот с идентификатор 49432.31.143, местност Краището, по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Мосомище, община Гоце Делчев, област Благоевград е с площ 2000 кв. м, трайно предназначение на територията „Земеделска“, начин на трайно ползване „Овощна градина“.
Основната цел на проекта за изменение на ОУП на община Гоце Делчев е определяне на „Смесена многофункционална зона - „СмФ“ за поземлен имот с идентификатор 49432.31.143, местност Краището, по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Мосомище, община Гоце Делчев, област Благоевград
Проектът за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на община Гоце Делчев за поземлен имот с идентификатор 49432.31.143, местност Краището, по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Мосомище, община Гоце Делчев, област Благоевград с цел предвиждане на „Смесена многофункционална зона - „СмФ“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2, т. 2 от Наредбата за ЕО и подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от ЕО.
Изменението на ОУП на община Гоце Делчев следва да се одобрява от Общински съвет – Гоце Делчев, съгласно което и предвид разпоредбата на чл. 4, т. 2 от Наредбата за ЕО, компетентен орган за провеждане на процедурата по ЕО е директорът на РИОСВ – Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Предвид, че настоящият проект за изменение на ОУП на община Гоце Делчев подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка (ЕО), за него следва да бъде приложена и процедурата по оценка на съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“, съгласно чл. 31, ал. 4 от ЗБР, респективно чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп.).
От извършената справка относно местоположението на имота, предмет на настоящия проект за изменение на ОУП на община Гоце Делчев, се установени следното:
Настоящият проект за изменение на ОУП на община Гоце Делчев не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Настоящият проект за изменение на ОУП на община Гоце Делчев попада в границите на защитена зона като част от европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), в случая в границите на защитена зона BG0002076 „Места“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 51/2010 г.).
При извършената към момента проверка за допустимост, на основание чл. 37, ал. 2 и във връзка с чл. 12, ал. 2 от Наредбата за ОС, се установи че предвижданията на настоящия проект за изменение на ОУП на община Гоце Делчев не противоречат на режимите на защитена зона BG0002076 „Места“ за опазване на дивите птици, въведени със заповедта на министъра на околната среда и водите за обявяването ѝ (Заповед № РД-532/26.05.2010 г. (ДВ, бр. 51/2010 г.).
Въз основа на възможността предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС, с преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на така заявения проект за изменение на ОУП на община Гоце Делчев за поземлен имот с идентификатор 49432.31.143, местност Краището, по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Мосомище, община Гоце Делчев, област Благоевград с цел предвиждане на „Смесена многофункционална зона - „СмФ“ с предмета и целите на опазване на защитените зони, ще се произнесем на етапа на внесена информация за преценяване на необходимостта от извършване на ЕО. В същата следва да се съдържат данни за вида и начина на трайно ползване на имота към момента, наличие на дървесна растителност, синори, каменни огради, ивици с дървесно-храстова растителност сред обработваеми земеделски земи и др. подобни характеристики за земеделските земи.