Съдържание

Посетители

В момента има 179  гости и няма потребители и в сайта

Архив информация ИП/ПП - 2019 г.

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител:Б. В., М. К., Е. В.

документация за инвестиционно предложение „Изграждане на тридесет броя жилищни сгради и сондажен кладенец в поземлен имот с идентификатор 12200.4.4, местност „Рубакия“ по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Враня, община Сандански и поземлен имот с идентификатор 77565.42.52, местност „Рубакия“ по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Хърсово, община Сандански, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по - горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 3/05.01.2018 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Съгласно представената информация и документация:
- поземлен имот с идентификатор 12200.4.4, местност „Рубакия“ по одобрени КК и КР на с. Враня, община Сандански е с начин на трайно ползване „изоставена орна земя“ и площ 11858 кв.м;
- поземлен имот с идентификатор 77565.42.52, местност „Рубакия“ по одобрени КК и КР на с. Хърсово, община Сандански е с начин на трайно ползване „нива“ и площ 4413 кв.м.
С инвестиционното предложение се предвижда в гореописаните имоти да се изградят тридесет броя жилищни сгради всяка със застроена площ 100 кв.м и височина до 10 м.
Водоснабдяването на жилищните сгради се предвижда да се осъществи чрез водовземане от подземни води, като е предвидено изграждане на сондажен кладенец в ПИ 12200.4.4 с прогнозна дълбочина 110 м. Отпадъчните води се предвижда да се отвеждат в ЛПСОВ и изгребна яма.
Електрозахранването на сградите ще се осъществи от ЕП 20 KV „Фурка“.
Предвид гореизложеното така заявеното инвестиционно предложение попада в т. 10, буква „б“ и т. 2, буква „г“ на Приложение № 2 от ЗООС и подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ - Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и план за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-49(1)/15.02.2019 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие на което Ви предоставяме за сведение и съобразяване) инвестиционното предложение е допустимо спрямо ПУРБ (2016 - 2021 г.) и ПУРН (2016 - 2021 г.) на ЗБР при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в настоящето становището.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие:

Имотите, предмет на инвестиционното предложение не попадат в граници на Защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Същите попадат в границите на две защитени зони по Смисъла на Закона за биологичното разнообразие: BG0002072 “Мелнишки пирамиди” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-283/16.03.2010 г. на Министъра на околната среда и водите (обн. ДВ бр. 29/2010 г.) и BG0001028 “Среден Пирин - Алиботуш” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №802/04.12.2007 г. (обн. ДВ бр. 107/2007 г. изм. и доп.).
Инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС. В тази връзка то подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на цитираните горе защитени зони по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г.; изм. и доп.).
При направената проверка за допустимост в изпълнение на чл. 40, ал. 2, във връзка с чл. 12, ал. 2 от Наредбата за ОС се констатира, че реализирането на инвестиционното предложение е допустимо спрямо режима на защитена зона BG0002072 “Мелнишки пирамиди”, определен със заповедта за обявяването й.
В представеното уведомление, съгласно изискванията на чл. 10 от Наредбата за ОС и приложенията към него липсва подробна информация по отношение на електроснабдяване и достъп до имота, което затруднява извършването на преценка за вероятната степен на отрицателното въздействие на инвестиционното предложение върху горецитираните защитени зони. В предвид това е необходимо възложителят да внесе следната допълнителна информация:
1. Да се представят схема на електрозахранване на имотите и схема на достъп до имотите, вкл. да се приложи обяснителна записка към схемите. При условие, че за достъп до имотите е необходимо преминаване през други имоти, същите следва да бъдат описани.
2. Да се направи описание и характеристика на всички имоти, които ще бъдат засегнати от предвиденият за изграждане електропровод, вкл. да се посочи дължината на електропровода.
Въз основа на възможността, предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС по изискуемата се процедурата по реда на чл. 31 от ЗБР ще се произнесем на етап „представяне на информацията за преценяване на необходимостта от ОВОС“.

Копие от писмото е изпратено на кметовете на община Сандански, кметство с. Враня, с. Хърсово и директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.