Съдържание

Посетители

В момента има 180  гости и няма потребители и в сайта

Архив информация ИП/ПП - 2019 г.

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител: Р. Г. , Р. П.

Инвестиционно предложение:„Изграждане на ферма за аквакултури в проектен имот с идентификатор 69261.200.36 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Стоб, община Кочериново, област Кюстендил“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по - горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 3/05.01.2018 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Съгласно представената информация и документация с инвестиционното предложение се предвижда да се изгради ферма за аквакултури с капацитет 100-150 т готова продукция/годишно в имот с проектен имот с идентификатор 69261.200.36 и площ 2.125 дка. Същият ще се образува след разделянето на УПИ ХІІІ по плана на стопански двор с. Стоб на четири нови УПИ: УПИ - ХХХІІ с проектен идентификатор 69261.200.33, УПИ - ХХХІІІ с проектен идентификатор 69261.200.34, УПИ - ХХХІV с проектен идентификатор 69261.200.35, с отреждане „за стопански двор“ и УПИ - ХХХV с проектен идентификатор 69261.200.36 с отреждане „за стопански двор – ферма за аквакултури“.
Предвидено е изграждане на хале от метални конструкция и термопанели с размери 60/15 м, за отглеждане на африкански сом тип затворен циркулационна система. Основната дейност на стопанството ще бъде развъждане и супер интензивно отглеждане на аквакултури. Предвижда се обособяване и административно-битова част със застроена площ от около 45 м2, включваща: помещения за персонала, санитарен пропуск и санитарен възел; склад за фураж за рибата; лаборатория за непрекъснат аналитичен контрол; машинно помещение.
В рамките на обекта ще бъде изграден риболюпилен комплекс за производство на зарибителен материал, изграждане/ремонтиране на склад за фуражи, лаборатория за непрекъснат аналитичен контрол и машинно отделение.
Първоначално се предвижда продажба на прясна риба, без допълнителна преработка.
Електроснабдяването на фермата ще се осигури от електропреносната мрежа на населеното място и дизел генератор. На покрива на сградата е предвидено да се монтират и соларни панели.
Водоснабдяването за производствени нужди е предвидено от собствен водоизточник – кладенец до 10 м. За битови нужди ще се ползва съществуваща водопроводна мрежа на с. Стоб. Отпадъчните води е предвидено да се отвеждат в изгребна яма.
Транспортният достъп до имота се осъществява по граничещ с него път.
Заявеното инвестиционно предложение попада в обхвата на т. 1, буква „е“ от Приложение №2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ-Благоевград.
Съгласно становище с изх. № П-01-87(4)/17.04.2019 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие от което Ви предоставяме за съобразяване), инвестиционното предложение е допустимо спрямо режимите, определени в утвърдените План на управление на речните басейни на ЗБР (2016 – 2021 г.) и План за управление на риска от наводнения на ЗБР (2016 – 2021 г.), при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в становището.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие:

Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в граници на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие. Най-близо са разположени границите на защитена зона BG0002099 “Кочериново” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-770/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ бр. 102/2008 г.).
Инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС. В тази връзка то попада и под разпоредбите на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г.; изм. и доп.), поради което за него следва да бъде извършена оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на гореописаната защитена зона.
След анализ на представената информация и на основание чл. 40, ал. 3 от Наредбата за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от същата, преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие е, че инвестиционното предложение няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания и местообитания на видове птици, предмет на опазване в защитена зона BG0002099 “Кочериново”.
Копие от писмото е изпратено до кметовете на община Кочериново, кметство с. Стоб и директора на БДЗБР