Съдържание

Посетители

В момента има 173  гости и няма потребители и в сайта

Архив информация ИП/ПП - 2022 г.

Съобщение по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

Възложител: М. Д.

документация за Уведомление за Проект на Подробен устройствен - План за застрояване (ПУР-ПЗ) за промяна на предназначението на поземлен имот с идентификатор 43150.68.47 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Ласкарево, община Сандански, област Благоевград за „Фотоволтаична електроцентрала“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

 

I. По отношение на изискванията на Глава Шеста, Раздел II от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

С проекта на ПУР-ПЗ се предвижда промяна на предназначението на поземлен имот с идентификатор 43150.68.47 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Ласкарево, община Сандански, област Благоевград с площ 32777 кв. м от „Нива“ за „Фотоволтаична електроцентрала“, при следните устройствени показатели за предимно производствена устройствена зона „Пп“:
- Начин на застрояване - свободно;
- Характера на застрояването - ниско свободно застрояване;
- Височина на застрояване - до 10 м;
- Пзастр. - от 40% до 80%;
- Позел. - от 20% до 40%;
- Кинт - от 1 до 2,5.
След промяна на предназначението на имота се предвижда изграждане на фотоволтаична електроцентрала с мощност 3251,88 kW, състояща се от около 6022 бр. монокристални панела.
Централата ще се присъедини към електроразпределителната мрежа - към ЗРУ от П/ст Сандански, чрез изграждане на нов въздушен ел.провод 20 кV.
С проекта на плана не се очертава рамката на бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на ЗООС, но се предполага значително въздействие върху околната среда при прилагането му, предвид което попада в обхвата на чл. 2, ал. 2, т. 4 от Наредбата за ЕО и подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ЕО.
На основание чл. 81, ал. 3 от ЗООС, процедурата по ЕО следва да се извърши едновременно с изготвянето на проекта на плана и преди одобряването му. Проектът на плана следва да се одобрява от Общински съвет - Сандански, съгласно което и предвид разпоредбата на чл. 4, т. 2 от Наредбата за ЕО, компетентен орган за провеждане на процедурата по ЕО е директорът на РИОСВ-Благоевград.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Проектът на ПУП-ПЗ не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо са разположени следните защитени зони:
- защитена зона BG0002072 „Мелнишки пирамиди“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД-283/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ. бр. 29/2010 г.), на най-близко геодезично разстояние над 270 м;
- защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед №РД-349/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 57/2021 г.), на най-близко геодезично разстояние над 1400 м;
Проектът за ПУП-ПЗ попада в обхвата на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп., наричана по-долу „Наредбата за ОС”) и подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).
След прегледа на представената информация и документация и на основание чл. 40, ал. 3 от Наредбата за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от нея, е извършена преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на инвестиционното предложение върху защитените зони, според която горепосоченият проект за ПУП няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху типове природни местообитания, видове и техните местообитания, предмет на опазване в защитените зони от мрежата „НАТУРА 2000“.