Съдържание

Посетители

В момента има 481  гости и няма потребители и в сайта

Архив информация ИП/ПП - 2023 г.

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител: „НАЙ 2017“ ЕООД

документация за инвестиционно предложение: „Изграждане на свинеферма с транжорна, склад и офис в поземлен с идентификатор 68792.182.1, местност Бановица по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Мощанец, община Благоевград, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 31/12.04.2019 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

I. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Съгласно представената информация и документация с инвестиционното предложение се предвижда изграждане на свинеферма с капацитет 200 броя свине в поземлен имот с идентификатор 68792.182.1 и площ 2102 кв. м, представляващ земеделска земя с НТП нива. Предвидено е в имота да бъдат изградени: нова сграда за отглеждане на свинете, транжорна, фуражна кухня, контролно-пропускателен пункт, санитарен вход за МПС, дезинфекционна площадка, сектор СЖП и водоплътни изгребни ями.

В транжорната е предвидено да се обработва само трупно прясно охладено месо собствено производство без операция клане и странични СЖП от кръв.
Електрозахранването ще се осъществи от електроразпределителната мрежа в района.
За питейно-битови нужди на персонала ще се осигурява бутилирана вода, за нуждите на транжорната ще бъде осигурена вода от водопроводната мрежа на с. Логодаж. С цел осигуряване на необходимите количества вода за измиване на помещенията за отглеждане на свинете (скарите в свинарника) в имота ще бъде изграден сондажен кладенец с предполагаема дълбочина 35 м и прогнозни количества на водовземане – 0.09 л/сек. За технологични нужди за отглеждане на свинете е предвидено да се ползва вода от водопроводната мрежа или от сондажния кладенец в зависимост от показателите на добиваната вода.
Предвижда се изграждане на разделна канализационна схема за отделните потоци отпадъчни води, които ще се генерират в свинефермата. Отпадъчните битово-фекални води ще постъпват в утаителна водоплътна камера на изгребната яма, без да се смесват с технологичните отпадъчни води. Технологичните отпадъчни води ще преминават през локално пречиствателно съоръжение и постъпват в отделна камера на изгребната яма. Общото количество на водите зауствани в двете изгребни ями ще бъде в размер на около 1.5 – 1.7 куб. м/ден.
Предвижда се и изграждане на подподово торохранилище, в което ще съхранява течната и твърда тор, която в последствие ще бъде ползвана от земеделски производители за наторяване.
Органичните СЖП е предвидено да се съхраняват в хладилна камера и предавани в последствие на екарисаж на базата на договор.
За достъп до бъдещата свинеферма ще се ползва съществуващ полски път, граничещ с имота - имот с идентификатор 68792.54.705 по КККР на с. Логодаж.
Така заявеното инвестиционно предложение попада в обхвата на т. 1, буква „д” и т. 2, буква „г“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на ЗООС, предвид което инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ – Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка, относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и план за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район. Съгласно становище с изх. №П-01-90(5)/28.09.2023 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие от което Ви предоставяме за съобразяване), инвестиционното предложение е допустимо спрямо режимите, определени в утвърдените План на управление на речните басейни на ЗБР (2016 – 2021 г.) и План за управление на риска от наводнения на ЗБР (2016 – 2021 г.), при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в становището.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие:

Инвестиционното предложение попада в обхвата на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп., наричана по-долу „Наредбата за ОС”) и подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).
При извършената проверка относно местоположението на инвестиционното предложение спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) се установи следното:
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ, както и в границите на защитени зони, като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на ЗБР.
Въз основа на възможността предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС, РИОСВ – Благоевград ще се произнесе с преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на така заявеното инвестиционното предложение върху предмета и целите на опазване на защитените зони на етапа на внесена информация за преценяване на необходимостта от извършване от ОВОС.
Копие от писмото е изпратено до кмета на община Благоевград, кмета на с. Логодаж и директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.