Съдържание

Посетители

В момента има 548  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2012 г.

Съобщение № 08/2012 г.

инвестиционно предложение: “Изграждане на складова база за строителни материали” в имот №066030 с площ 1,858 дка в местността “Голям Манол”, землище на с. Гърмен, Община Гърмен, Област Благоевград

 

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (приета с ПМС № 59/2003 г., посл. изм. с ПМС № 65/ 2010 г., публ. Дв. бр. 29/2010 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

С Вашето инвестиционно предложение предвиждате в имота да бъде изграден склад за строителни материали. Захранването на обекта с вода за питейно-битови нужди ще се извърши от сондажен кладенец, изграден в имота. Добивът на подземни води попада в обхвата на т. 10 , буква “н” на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на ЗООС и на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС.

Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води, гр. Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие

Гореописаното инвестиционно предложение е предвидено да се реализира в границите на защитена зона “Места” с идентификационен код BG0002076 за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на Министъра на околната среда и водите.

Инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС. В тази връзка то подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на цитираната горе защитена зона по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г.; изм. и доп., ДВ, бр. 81 от 2010 г., изм. ДВ. бр. 3 от 2011 г.).

При направената проверка за допустимост по смисъла на чл. 12, ал. 3 и ал. 5, във връзка с ал. 1 от Наредбатаза за ОС се констатира, че реализирането на инвестиционното предложение е допустимо спрямо режима на защитена зона “Места”, определен със заповед № РД – 532/26.05.2010 г. на Министъра на околната среда и водите, както и спрямо плана за управление на речните басейни в Западнобеломорски район 2010 – 2015 г., въз основа на становище, заведено в РИОСВ – Благоевград с вх. №3366(6)/10.02.2012 г.)

След анализ на представената информация и документация и на основание чл. 40, ал. 3 от горецитираната Наредба за ОС, въз ооснова на критериите по чл. 16 от нея, преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие е, че инвестиционното предложение няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху местообитания на видове птици, предмет на опазване в защитена зона “Места”.

ІІІ. По отношение на изискванията на чл. 4а от Наредбата за ОВОС:

Съгласно представената информация, се констатира следното:

  • инвестиционното предложение е допустимо с Плана за управление на речните басейни (ПУРБ) на ЗБР 2010 – 2015 г;
  • инвестицинното предложение попада в обхвата на подземно водно тяло “Порови води в кватернер – Гоце Делчев” с уникален код BG 4G000000Q009. Подземното водно тяло е оценено в добро състояние състояние по отношение на химичен и количествен статус. Целите за водното тяло са поддържане на доброто му състояние, чрез предотвратяване или намаляване непрякото отвеждане на замърсители в подземните води. За целта е необходимо, да се предвидят мерки, обезопасяващи водите в подземното тяло от замърсяване в процеса наму.

Копие от писмото е изпратено до кмета на Община Гърмен и до Басейнова дирекция Западнобеломорски район – Благоевград.