Съдържание

Посетители

В момента има 214  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2010 г.

Съобщение № 54/2010 г.

ВЪЗЛОЖИТЕЛ: РАНГЕЛ ТРЕНДАФИЛОВ РАНГЕЛОВ, УПРАВИТЕЛ НА „ФИЛИПОПОЛИС РК”ООД, ГР. ПЛОВДИВ, ул. „Просвета” № 2А

документация за инвестиционно предложение: „Млекопреработвателно предприятие” в УПИ ІІ с площ 3490.00 м2, кв. 150, гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград

СЪОБЩЕНИЕ

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за инвестиционно предложение за, като информиране на компетентния орган по околна среда по по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Копие от писмото е изпратено до кмета на Община Разлог.

Съгласно информацията и документацията съдържаща се в уведомлението:

  • има приложена скица с виза за инвестиционното предложение „Предприятие за млекопреработване” с разрешено от община Разлог изработване на комплексен проект за инвестиционна инициатива на основание чл. 150, чл. 134, ал. 1, т. 1 и чл. 135, ал. 3 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/;
  • приложено е разрешение за строеж №37/02.03.2005 г. на „ФИЛИПОПОЛИС РК”ООД, гр. Пловдив  за обект „Предприятие за млекопреработване” в УПИ ІІ, кв. 150 - гр. Разлог, община Разлог;
  • удостоверение изх. № 328/15.07.2010 г. на Община Разлог, с което общинската администрация удостоверява, че „„Предприятие за млекопреработване”, находящо се в УПИ ІІ, кв. 150 (ПИ 61813.750.3)  по одобрена Кадастрална карта на землището на гр. Разлог, е изградено на етап груб строеж без изградена покривна конструкция”;
  • предвиждате построяване на млекопреработвателно предприятие за  изкупуване на сурово краве и овче мляко, производство на краве и овче сирене, извара и масло, чрез технологични процеси по БДС, зреене на млечни продукти, разфасовка и вакуумиране, съхранение и търговия с млечни продукти. Основните дейности свързани с инвестиционното предложение са организация и развитие на изкупвателната мрежа за сурово мляко в населени места за достигане на капацитет за преработка до 10 т/дневно краве мляко и 10 т/дневно овче мляко. 
Така описаното инвестиционно предложение попада в обхвата на  точка 7, буква „в” на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 от  Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и подлежи на преценяване за необходимост от ОВОС съгласно чл. 93, ал. 1, т. 1 на ЗООС.

Предвид по–горе посоченото и чл. 153, ал. 2 на ЗУТ, приемаме, че разрешението за строеж е загубило правно действие и за „Предприятие за млекопреработване” в УПИ ІІ, кв. 150 - гр. Разлог, община Разлог  следва да се проведе преценяване за необходимост от ОВОС съгласно чл. 93, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 82. ал. 2.  на ЗООС.

Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води, гр. Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие:

Съобразно представената информация и документация не е предвидено инвестиционното предложение да се реализира в защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ДВ, бр. 133 от 1998 г.) и в защитени зони като част от Европейската екологична мрежа “НАТУРА 2000”.

Предвид, че инвестиционното предложение попада в обхвата на Приложение №2 на ЗООС и разпоредбите на чл. 31, ал. 1 на Закона за биологичното разнообразие и чл. 2, ал. 1, т. 3, буква «а», във връзка с  ал. 3 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС; обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г.), същото подлежи на оценка за съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитените зони.

Представната в уведомлението по чл. 10, ал. 1 от Наредбата за ОС от възложителя информация и документация е достатъчна за вземане на решение по оценка за съвместимостта.

Уведомяваме Ви, че оценката за съвместимостта на заявеното от Вас инвестиционно предложение ще се извърши на етапа на преценяване за необходимост от ОВОС.

Копие от писмото е изпратено до кмета на Община Разлог.