Съдържание

Посетители

В момента има 153  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2016 г.

Съобщение №82/2016 г.

Инвестиционно предложение: “Изграждане на ферма за отглеждане на кози в имот № 016097 с площ 6.000 дка, местност „Трохалето“, землище на с. Нова Ловча, община Хаджидимово, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Във връзка с представено уведомление за горното инвестиционно предложение в съотвествие с разпоредбата на чл. 5, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС, обн. ДВ, бр. 25/2003 г., изм. и доп. ДВ, бр. 94/2012 г.), РИОСВ-Благоевград информира за следното:

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда:

Съгласно представената информация с инвестиционното предложение в горепосочения имот е предвидено изграждане на ферма за отглеждане на 500 бр. млечни кози и техните приплоди. Предвидено е изграждане на една основна сграда със застроена площ 1200 м2, в която да се обособят помещение за съхранение на млякото с млекоохладителна вана закрит тип, машинна зала, склад за инвентар и дезинфектанти, съблекални с душове и тоалетни и стая за персонала. За съхраняването на получения тор е предвидено да бъде изградена торова лагуна с площ 200 м2 с две отделения за твърдата и течна фракция.
Водоснабдяването на обекта е предвидено да се осъществи от водопроводната мрежа на с. Нова Ловча чрез изграждане на водопровод с дължина 100 м. Битовите отпадъчни води от административната част е предвидено да бъдат зауствани във водоплътна изгребна яма с обем 8 м3.
Имотът (представляващ бивша застава), в който ще се реализира инвестиционното предложение е електроснабден от съществуващата електропреносна мрежа на с. Нова Ловча.
Транспортния достъп до имота ще се осъществява по полски път, западно от имота.
Така заявеното инвестиционно предложение попада в обхвата на т. 1, буква „в“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ - Благоевград.
РИОСВ - Благоевград информира, че на основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) на Западнобеломорски район. Съгласно становище с изх. № П-01-206/15.08.2016 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие на което Ви предоставяме за съобразяване) инвестиционното предложение е допустимо спрямо ПУРБ на ЗБР (2010 - 2015 г.) при спазване на разпоредбите на Закона за водите.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие:

Горецитираният имот, предмет на инвестиционното предложение не попада в границите на защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии. Същият попада в границите на две защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие - BG0001028 “Среден Пирин - Алиботуш” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №802/04.12.2007 г. (обн. ДВ бр. 107/2007 г. изм. и доп.) и BG0002078 “Славянка” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №751/24.10.2008 г. на Министъра на околната среда и водите (обн. ДВ бр. 97/2008 г.).
Инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС. В тази връзка същото подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на цитираните горе защитени зони по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г.; изм. и доп.).
При направената проверка за допустимост в изпълнение на чл. 40, ал. 2, във връзка с чл. 12, ал. 2 от Наредбата за ОС се констатира, че реализирането на инвестиционното предложение е допустимо спрямо режима на защитена зона BG0002078 “Славянка”, определен със заповедта за обявяването й.
След анализ на представената информация и документация и на основание чл. 40, ал. 3 от Наредбата за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от нея, преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие е, че инвестиционното предложение няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания и местообитания на видове и популации, вкл. птици, предмет на опазване в защитени зони BG0001028 “Среден Пирин - Алиботуш” и BG0002078 “Славянка”.
Копие от писмото е изпратено до кмета на община Хаджидимово, кмета на с. Нова Ловча и директора на БДЗБР.