Съдържание

Посетители

В момента има 226  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Ламкор-2“ ООД - с. Мурсалево

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Ламкор-2“ ООД - с. Мурсалево, общ. Кочериново
за обект: Цех за дървообработка и производство на фурнири и ламели и пелетна инсталация, с. Мурсалево

 

 

На основание Заповед №76/23.02.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 07.03.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на Цех за дървообработка и производство на фурнири и ламели и пелетна инсталация, находящ се в Бивш стопански двор с. Мурсалево, експлоатиран от „Ламкор-2“ ООД.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен оглед на следните помещения и инсталации:
- Помещенията, където се извършва производство на ламели и фурнир;
- Котелни помещения;
- Места за съхранение на ОХВС;
- Инсталация за производство на пелети.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е дървообработка, включваща производство на фурнири и ламели и производство на пелети. Работният режим на обекта е едносменен, пет дневна работна седмица. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №13-20/07.03.2022 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
При проверката се установи, че поради извършване на ремонтни дейности пелетната инсталация не работи. Работят 2 бр. маслени котли, захранващи с топлоносител машините за слепване на фурнир. Същите изгарят отпадъчни дървесни трици и изрезки и изпусканите димни газове са видимо светли. В момента на проверката не е установено изгаряне на дървесни отпадъци с високо съдържание на влага. Котлите са с мощност под 500 kW и не подлежат на контрол чрез измервания, съгласно нормативните изисквания.
При извършения обход е установено, че няма предпоставки за разпространение на неорганизирани прахови емисии. Производствената площадка и терена под бункера, където постъпват отпадъчните трици от Цех №1 се поддържат чисти.
В изпълнение на утвърден от министъра на околната среда и водите годишен график, през 2022 г. са извършени контролни измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани от инсталацията за производство на пелети. Дружеството провежда с необходимата честота и собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани от пелетната инсталация, както и на шума, излъчван в околната среда от обекта. До момента няма установени превишения на определените в чл. 62 от Наредба №1/2005 г. (ДВ, бр.64/2005 г.), норми за допустими емисии по контролираните показатели „прахообразни вещества“ и „органични вещества“, определени като общ въглерод, както и на граничните стойности на показателите за шум, регламентирани в Таблица 2 на Приложение №2 от Наредба №6/2006 г. (ДВ, бр. 58/2006 г., с изм. и доп.).

3.2. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
Съгласно Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“. Дружеството не извършва внос/износ на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси (ОХВС) и няма задължения за регистрация и нотификация на вещества в ECHA. При проверката е установено, че няма промяна в използваните и съхранявани на обекта ОХВС.
Досието по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) съдържа необходимата информация за използваните и съхранявани ОХВС, за доставчиците, както и информация по Приложение №2 към Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Представените информационни листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на изискванията на чл. 31 и на Приложение II на REACH.
При извършения оглед на местата за съхранение на ОХВС, отговарящи на нормативните изисквания се установи, че се съхраняват минимални количества. Представят се документи по чл. 4, т. 7–11 на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.), оценка на безопасността на съхранение на ОХВС. Изготвен е и доклад от извършена класификация по чл. 103, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда, съгласно който предприятието не се класифицира с нисък или висок рисков потенциал.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници

Няма дадени предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Не са констатирани несъответствия на обекта с изискванията на екологичното законодателство.