Съдържание

Посетители

В момента има 258  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

ЕТ „ЗП – Георги Петканин“ - с. Огняново

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на ЕТ „ЗП – Георги Петканин“, с. Огняново

 

На основание Заповед № 80/27.02.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 16.03.2023 г. е извършена проверка на място на обект „Предприятие за производство на млечни продукти“, находящ се в част от поземлен имот № 042005, землището на с. Марчево, общ. Гърмен, обл. Благоевград, експлоатиран от ЕТ „ЗП – Георги Петканин“, с. Огняново.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти с цел установяване спазване на изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧА, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Основна дейност на дружеството е производство на млечни продукти (сирене, кашкавал и извара) чрез преработка на мляко, добивано от собствена ферма. При проверката е извършен оглед на следните обособени производствени помещения и инсталации:
- Цех за преработка на мляко и производство на млечни продукти;
- Стационарно хладилно оборудване;
- Котелно помещение с котел;
- Места за съхранение на опасни химични вещества и смеси (ОХВС).

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

При проверката е съставен Констативен протокол № 03-09/16.03.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Направление „Опасни химични вещества“
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконовите нормативни актове, произтичащи от него.

3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
По смисъла на чл. 3 параграф 13 от Регламент REACH, дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“. В своята дейност употребява и съхранява почистващи, миещи и дезинфекциращи препарати, класифицирани в различни категории на опасност съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP). За технологични нужди от топла вода и отопление се използва котел, консумиращ природен газ. Във връзка с изискванията на чл. 36 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), е създадено досие, съдържащо информация по Приложение №2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Представят се информационни листове за безопасност (ИЛБ) на употребяваните ОХВС, които отговарят на изискванията на Приложение ІІ от Регламент REACH. Дружеството не извършва директен внос/износ на химикали. Доставките на ОХВС се изпълняват от български доставчици.

3.1.2. Контрол по изпълнение изискванията на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)
Съхранението на природния газ се извършва в стоманени бутилки за компресиран газ, разположени в специализирани метални палета тип „бъндел“, предоставени от доставчика. Мястото за съхранение е оградено, с ограничен достъп, обозначено с указателни табели и отговаря на изискванията за съхранение посочени в ИЛБ. Препаратите за почистване и дезинфекция се съхраняват в обособено складово помещение, което отговаря на изискванията на чл. 6 от горецитираната Наредба. Към момента на проверката всички ОХВС са в оригинални, плътно затворени опаковки и не се наблюдават разливи. Представени са актуални документи по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата, както и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС, която е необходимо да се актуализира във формата, утвърден със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.

3.2. Компонент “Атмосферен въздух”

3.2.1 Относно спазване изискванията на Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение за издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване съдържащо флуорсъдържащи парникови газове (ФПГ), както и документирането и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр.20/2017 г.) и Регламент (ЕС) №517/2014 за флуорсъдържащите парникови газове и за отмяна на Регламент (ЕО) №842/2006.
За производството и съхранението на млечни продукти (сирене, кашкавал и извара) е инсталирано стационарно хладилно оборудване, съдържащо ФПГ в количества над 5 тона СО2 еквивалент. Стационарното хладилно оборудване подлежи на контрол чрез проверки за течове, с честота определена в чл. 4 от Регламент (ЕС) №517/2014. При проверката се представят седем броя досиета на системите, съгл. Приложение №3 към чл. 29, ал. 1 от Наредба №1/2017 г., в които са отразени необходимият брой проверки за течове за 2022 г. Проверките за течове се извършват от лица, притежаващи документи за правоспособност, издадени от ББКМ.
В законоустановеният срок в РИОСВ – Благоевград е представена информация (годишен отчет за предходната календарна година), съгл. Приложение №9 към чл. 35, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. за експлоатираното стационарно оборудване.
3.2.2. Организирани източници на емисии от горивни процеси
За технологични нужди от топла вода и за отопление, дружеството експлоатира котел тип „VIESSMANN VITOPLEX 200“ с мощност 350 кW, предназначен да изгаря природен газ. Същият не подлежи на контрол чрез измервания, съгласно Наредба №1/2005 г. (ДВ, бр. 64/2005 г.)

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството е дадено предписание по ЗЗВВХВС с поставен срок и отговорник за изпълнението му.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанието ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение на предписанието, ще бъдат предприети административно – наказателни действия.