Съдържание

Посетители

В момента има 136  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Оттобок Манюфекчъринг България“ ЕООД - гр. Благоевград

 Д О К Л А Д

 

За извършена проверка на „Оттобок Манюфекчъринг България“ ЕООД - гр. Благоевград

 

 

На основание Заповед №88/02.03.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 21.03.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на предприятие за производство на медицински и ортопедични изделия, находящо се в гр. Благоевград, ул. „Васил Левски“ №36.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети /ЗОПОЕЩ/ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

На място е извършен обход на производствените зони, обособени на обекта (силиконово производство, асемблиране/сглобяване, металообработка, полиуретаново производство, кроялно и шивално помещение, както и местата за съхранение на опасни химични вещества и смеси и агрегатите на експлоатираното стационарно климатично оборудване.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е производство на медицински и ортопедични изделия. Работният режим на зоните за силиконово и полиуретаново производство е трисменен, а на асемблирането – двусменен, пет дневна работна седмица. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №16-20/21.03.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
За извършваната дейност „Почистване на повърхности“ с употребата на органични разтворители, попадаща в обхвата на Приложение №1 към чл. 2, ал. 1 на Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии от летливи органични съединения, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух в резултатна употребата на разтворители в определени инсталации (ДВ, бр. 96/2003 г., с изм. и доп.), дружеството има извършена регистрация, съгласно чл. 30л от Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ). При извършената проверка е констатирано, че на обекта се извършва и втора дейност от обхвата на горецитираната наредба - дейност „Нанасяне на слепващи покрития“ с употребата на лепило, съдържащо в състава си летливи органични съединения. В тази връзка, дружеството следва да подаде в РИОСВ – Благоевград Заявление за промяна в обстоятелствата, съгласно чл. 30л, ал. 12 от ЗЧАВ.
За дейността „Почистване на повърхности“ в РИОСВ – Благоевград е представена декларация за консумираните количества органични разтворители през 2022 година, съгласно която не се превишава праговата стойност за консумация на разтворителите, регламентирана в Приложение 2 от Наредба №7/2003 г.
На обекта се експлоатира стационарно климатично оборудване (общо 30 бр. системи), съдържащо флуорсъдържащ парников газ R 410A, попадащи в обхвата на Регламент (ЕС) №517/2014 на Европейския парламент и на Съвета за флуорсъдържащите парникови газове и за отмяна на Регламент (ЕО)№842/2006 г. При проверката са представени водените общо 30 бр. „Досиета на системите“, от записите в които е видно, че се спазва честотата за извършване на проверките за течове (съобразно заряда на оборудването в тона СО2 еквивалент). Проверките се извършват от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от ББКМ.
В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен годишен отчет за 2022 г., съгласно чл. 35, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и за документиране и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр. 20/2017 г., с изм. и доп.).

3.2. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
В съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), който касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“.
В своята дейност дружеството използва и съхранява опасни химични вещества и смеси (ОХВС), които се категоризират в различни категории на опасност, както и неопасни. Не се извършва внос/износ на ОХВС.
Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) съдържа необходимата информация за използваните ОХВС, техните доставчици и Приложение 2 към Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите, което следва да бъде актуализирана, поради въвеждане на нови ОХВС.
Предоставените информационни листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на изискванията на чл. 31 и на Приложение II на REACH. Дружеството е запознато с изискванията на Регламент (ЕС) 2020/878 на Комисията от 18 юни 2020 година за изменение на Приложение II на Регламент (ЕО) №1907/2006 г.
Използват се ОХВС, попадащи в Приложение XVII на REACH, като не е установено неспазване на изискванията за ограничение.
ОХВС се съхраняват в складови помещения, отговарящи на изискванията на чл. 6 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.). Химичните вещества и смеси са в оригинални опаковки, плътно затворени и не се наблюдават разливи.
Предоставени са документи по чл. 4, т. 7–11 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.), както и оценки на безопасността на съхранение на ОХВС за отделните складови помещения. Оценката за склада в цех „Металообработка“ е необходимо да бъде актуализирана, поради въвеждане на нови ОХВС.
Във връзка с наличието на вещества/смеси, категоризирани като опасни и попадащи в обхвата на Приложение №3 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), дружеството следва да изготви доклад от извършена класификация по чл. 103, ал. 1 от ЗООС.

3.3. Направление „КПКЗ и ЕО”
Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение №1 от ЗОПОЕЩ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.), а именно:
- по т. 4 – извършване на дейности по производство, употреба, съхранение, обработка, пълнене и изпускане в околната среда на химични вещества и смеси класифицирани по Регламент (ЕО) №1272/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, за изменение и за отмяна на директиви 67/548/ЕИО и 1999/45/ЕО и за изменение на Регламент (ЕО) № 1907/2006 (ОВ, L 353/1 от 31 декември 2008 г.).
Дружеството има изготвена собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание, съгласно Приложение №1 от Наредба №1 за вида на превантивните и оздравителни мерки в предвидените случаи от ЗОПОЕЩ.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството са дадени предписания по ЗЧАВ и ЗЗВВХВС, като е определен срок и отговорник за изпълнението им.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.