Съдържание

Посетители

В момента има 270  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

ЕТ „Албен Господев” - с. Огняново

 Д О К Л А Д

 

За извършена проверка на ЕТ „Албен Господев” - с. Огняново

 

 

На основание Заповед №92/02.03.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 28.03.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Производствена площадка“, находящ се в местността „Горно грамаде“, землище на с. Огняново, община Гърмен и експлоатиран от ЕТ „Албен Господев”, с. Огняново.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти по компоненти на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закон за водите (ДВ, бр.67/1999 г. с изм. и доп.) и Закон за почвите (ДВ, бр.87/2007 г. с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

- миячно-сортировъчна инсталация (МСИ);
- трошачно-сортировъчна инсталация (ТСИ);
- терени извън площадката;
- пречиствателно съоръжение за производствените отпадъчни води.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната производствена дейност е свързана с преработка и съхранение на строителни инертни материали (пясъци и чакъли). Работният режим на обекта е едносменен, петдневна работна седмица, 8- часов работен ден. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда е съставен Констативен протокол №11-11/28.03.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:
На производствената площадка, находяща се в поземлен имот (ПИ) с идентификатор 53326.55.9, с площ 8 515 кв. м е изградена селскостопанска постройка, монтирани са мобилна ТСИ и малка МСИ. Към момента на проверката цитираните съоръжения не работят. За инвестиционно предложение (ИП) „Изграждане на бетонов център, търговски обект и офиси“ с местоположение ПИ с идентификатор 533256.55.9, местност Горно грамаде по одобрени КККР на с. Огняново, община Гърмен“ в РИОСВ – Благоевград е проведена процедура по реда на глава Шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и чл.31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), приключила с Решение №11-ОС/2020 г. за преценяване на вероятната степен на значимо отрицателно въздействие върху защитените зони. Към момента на проверката не е започнала реализацията на съгласуваното ИП.

3.1. Компонент „Води”
За питейно-битово водоснабдяване на селскостопанската сграда, търговецът е абонат на „В и К“ ЕООД – гр. Благоевград. Представени са фактури за платени инкасирани количества по открита партида за предходната година. В границите на имота е бил изграден сондажен кладенец, който по предписание на Басейнова дирекция Западнобеломорски район“ (БД ЗБР) е ликвидиран. За нуждите на МСИ вода се доставя на място с автоцистерна, като пълненето й се осъществява от р. Места.
На производствената площадка се формират битово-фекални и производствени отпадъчни води. Чрез изградената площадкова канализация битовите отпадъчни води се заустват във водоплътна изгребна яма, изградена в границите на имота. Производствените отпадъчни води, формирани от промиване на инертен материал се пречистват в утаител с размери 10х4х2 м. След утаяването им посредством помпа водите от утаителния басейн се връщат към МСИ, т.е. се ползват в оборотен цикъл. Във връзка с нерегламентираното захранване с вода за дейността на МСИ е сезирана БД ЗБР за предприемане на действия по компетентност.

3.2. Компонент „Почви”
Дейността е свързана с преработка и съхранение на строителни инертни материали. На площадката са налични различни фракции пясъци и чакъли, както и непреработен материал. За ПИ с идентификатор 53326.55.9 с площ 8 515 кв. м е открита процедура по промяна предназначението на земята. Извън производствената площадка няма нарушени и замърсени други терени от дейността на обекта. Във връзка с неправомерно ползване на земеделските земи за други цели, както и замърсяване и унищожаване на хумусния пласт в различна степен, за предприемане на мерки по компетентност е сезирана Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

При извършената проверка не са дадени предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

По време на текущия контрол са констатирани несъответствия на обекта с изискванията на законодателството, за което са сезирани компетентните органи.