Съдържание

Посетители

В момента има 280  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„М - Индекоп“ ЕООД - гр. Сандански

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „М - Индекоп“ ЕООД - гр. Сандански

 

 

На основание Заповед №123/06.04.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 25.04.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на цех за производство на ковчези, находящ се в местност „Мухото“, гр. Сандански.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен оглед на следните участъци:
- участък за разкрояване и шлайфане на детайли;
- участъци за нанасяне на покрития (грунд, байц и лак);
- помещение за опаковане и съхранение на готовите продукти;
- места за съхранение на опасни химични вещества и смеси /ОХВС/.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е производство на ковчези от дърво и MDF. Работният режим е едносменен, петдневна работна седмица. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №26-20/25.04.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
На обекта се извършват дейности по нанасяне на покрития върху дървени повърхности. Инсталацията, която е регистрирана по реда на чл. 30л от Закона за чистотата на атмосферния въздух, включва 3 броя участъка за нанасяне на байц, грунд и лак, съоръжени с водни завеси, като емисиите от летливи органични съединения (ЛОС) се изпускат в атмосферния въздух от общо 5 броя изпускащи устройства /ИУ/. Дейността „Нанасяне на покрития върху дървени повърхности“ попада в обхвата на Наредба №7/2003 г. (т. 2.4. на Приложение № 1) и съгласно представената в РИОСВ – Благоевград Декларация за консумираните органични разтворители през 2022 г. г. не се превишава праговата стойност за консумацията на разтворителите (ПСКР > 15 t/g) за извършваната дейност, регламентирана в т.10 на Таблица 1 от Приложение № 2 към чл. 2, ал. 2 от Наредбата.
Дружеството спазва изискванията за провеждане на собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани от инсталацията. При проверката са представени протоколи от изпитване, от проведени на 06.04.2023 г. СПИ от всички 5 бр. ИУ, като резултатите показват спазване на нормата за допустими емисии по контролирания показател „органични вещества“, определени като общ органичен въглерод.
Спазват се изискванията на чл. 70 от Наредба № 1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ, бр. 64/2005 г.). Няма предпоставки за разпространениие на неорганизирани прахови емисии. Дървообработващите машини разположени в участъка за разкрой и шлайфане на детайли са обхванати от аспирационна система, отвеждаща дървесния прах в платнени чували.

3.2. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
В съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), който касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“. Не се извършва внос/износ на ОХВС.
Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) съдържа информация за използваните и съхранявани ОХВС, техните доставчици и Приложение 2 към Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Предоставените информационни листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на изискванията на чл. 31 и на Регламент (ЕС) 2020/878 на Комисията от 18 юни 2020 година за изменение на Приложение II на Регламент (ЕО) №1907/2006 г. При направения преглед на ИЛБ по отношение въведени забрани и ограничения, съгласно изискванията на Регламент (ЕС) 2019/1021 относно устойчиви органични замърсители (УОЗ), не е установено наличие и употреба на УОЗ вещества на обекта.
ОХВС се съхраняват в складово помещение, отговарящо на изискванията на чл. 6 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.). Химичните вещества и смеси са в оригинални опаковки, плътно затворени и не се наблюдават разливи.
Предоставени са документи по чл. 4, т. 7–11 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси, както и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС.
Във връзка с наличието на вещества/смеси, категоризирани като опасни и попадащи в обхвата на Приложение №3 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), дружеството има изготвен доклад от извършена класификация по чл. 103, ал. 1 от ЗООС.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

Няма дадени предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Не са констатирани несъответствия на обекта с изискванията на ЗЧАВ и ЗЗВВХВС.