Съдържание

Посетители

В момента има 135  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Пирин пеллет“ ЕООД - гр. Разлог

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Пирин пеллет“ ЕООД - гр. Разлог

 

 

На основание Заповед №165/26.04.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 10.05.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на цех за производство на пелети, експлоатиран от „Пирин пеллет“ ЕООД, находящ се в гр. Разлог, местност „Габавица“, ул. „Годлевски път“.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията Закона за управление на отпадъците (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.) и Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен оглед на следните производствени и складови помещения и места за съхранение:
- инсталация за производство на промишлени пелети;
- инсталация за производство на стандартни пелети;
- места за съхранение на отпадъци.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е производство на пелети (стандартни и промишлени). При проверката работи само инсталацията за стандартни пелети. Работният режим на обекта е непрекъснат. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които ѝ въздействат е съставен Констативен протокол №31-24/10.05.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор „Отпадъци“
Дружеството извършва на площадката дейности с кодове R1, R12 и R13 по третиране на отпадъци, въз основа на Регистрационен документ №01-РД-365-1 от 27.04.2017 г., издаден от директора на РИОСВ-Благоевград. Генерираните от дейността отпадъци са класифицирани по реда на чл. 7, ал. 1 от Наредба №2 за класификация на отпадъците /Наредба №2/(ДВ, бр.66/2014 г., изм. и доп.). На площадката са осигурени места и съдове за разделното им съхранение. Осигурени са места за съхранение и на отпадъците, подлежащи на последващо третиране. Същите са обозначени със съответните кодове на отпадъците по Наредба №2. Със заповед на управителя е определено отговорно лице за управление на опасните отпадъци.
При извършения на обекта оглед е установено, че на площадката се съхраняват отпадъци, нехарактерни за извършваната от дружеството дейност. За същите не се представят документи за произход.
Приетите на площадката отпадъци се измерват на кантар с товароносимост 70 т, за който се представя калибровъчно свидетелство. За приемането им се представят документи (кантарни бележки, договори, фактури, Анекс VІІ). Предаването на отпадъците се извършва въз основа на писмени договори с лица, притежаващи документ, издаден по реда на Закона за управление на отпадъците (ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.). При документиране на предаването се оформят приемо-предавателни протоколи, кантарни бележки и фактури.
Отчетността за отпадъците (годишен отчет за 2022 г. и отчетни книги) е водена от дружеството чрез Национална информационна система за отпадъци. (НИСО). Информацията от оформените през 2023 г. документи по отношение на отпадъците, е коректно отразена в отчетните книги в НИСО.
Дружеството притежава регистрационен документ за транспортиране на отпадъци №01-РД-362-3/01.03.2017 г. През 2022 г., както и към момента на проверката от дружеството не е извършвана дейност по транспортиране на отпадъци.
Като лице, пускащо на пазара опаковки, дружеството се явява задължено лице по чл. 59, ал. 1 от ЗУО. Задължението си дружеството изпълнява чрез колективна система за оползотворяване на отпадъци от опаковки. Представено е удостоверение за членство в организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки. По време на проверката са представени месечни справки-декларации за пуснатите на пазара опаковани стоки.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух“
3.2.1. Източници на емисии в атмосферния въздух.
На площадката на дружеството са разположени две инсталации за производство на пелети (стандартни и промишлени). Инсталацията за производство на промишлени пелети не работи. Същата не е работила и при проверката извършена на 31.03.2022 г. Инсталацията за производство на стандартни пелети е съоръжена с две изпускащи устройства:
- изпускащо устройство (К1) – комин след барабанна ротационна сушилня с директен контакт. Емисиите, преди изпускане в атмосферния въздух, преминават за пречистване през група циклони;
- изпускащо устройство (К2) след чукова мелница за дребно смилане към инсталация за производство на стандартни пелети. Преди изпускане емисиите преминават за пречистване през ръкавен филтър.
При проверката се представя Заповед, относно поддръжка на пречиствателните съоръжения. В резултат на извършени през 2022 г. контролни измервания на емисии, на дружеството е наложена текуща месечна санкция за замърсяване на околната среда над допустимите норми с прахообразни вещества, от изпускащо устройство К1 (комин след барабанна ротационна сушилня с директен контакт). С констативен протокол на инспекцията, през 2022 г. на дружеството е поставено предписание за предприемане на действия, относно допълнително пречистване на прахо-газовата емисия от изпускащо устройство К1, след барабанна ротационна сушилня с директен контакт, с цел постигане на НДЕ по показател прахообразни вещества, регламентирана в чл. 62, ал. 1, т. 1, буква „в“ от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 64/2005 г.). Към инсталацията за производство на промишлени пелети е изградена водна очистка. При проверката се установи, че е изградена връзка между изпускащо устройство К1 и водната очистка, но към момента емисиите не преминават за пречистване през водната очистка.
При извършените собствени периодични измервания (СПИ) през 2022 г. не са спазени изискванията на чл. 33, ал. 5 и ал. 6 от Наредба № 6 от 26.03.1999 г. за реда и начина за измерване на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекти с неподвижни източници (ДВ, бр. 31/1999 г., с изм. и доп.). СПИ са извършени без да бъде уведомен директора на РИОСВ-Благоевград.
През зимния сезон, както и към момента на проверката, в котела се изгаря сух дървесен чипс.
3.2.2. Относно спазване изискванията на чл. 70 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 64/2005 г.).
На площадката са складирани кори и дървесен прах, които се използват за производство на промишлени пелети и като гориво в котела към инсталацията за производство на стандартни пелети (през летния сезон).
При проверката не са установени неорганизирани емисии в атмосферния въздух. Атмосферните условия не позволяват неорганизирани емисии – времето е влажно и вали дъжд.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството са дадени предписания по ЗУО и по ЗЧАВ, с поставени срокове и отговорник за изпълнението им.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.