Съдържание

Посетители

В момента има 258  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„СТОУН-2002“ ООД - гр. Сандански

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „СТОУН-2002“ ООД - гр. Сандански

 

 

На основание Заповед № 154/20.04.2023 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 25.04.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на обект “ТМСИ, бетонов център и депа за строителни материали“ в м. „Стара гара“, в землището на гр. Сандански, стопанисван от „СТОУН 2002” ООД – гр. Сандански. Проверката е комплексна и е във връзка със спазване на изискванията заложени в Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконовите актове от екологичното законодателство.

1. Цел на проверка.

Установяване степента на съответствие на обекта с екологичното законодателство по компоненти „Води“ и „Почви“.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

  • инсталация за претрошаване, промиване и сепариране на инертни материали;
  • бетонов център;
  • пречиствателни съоръжения за производствени отпадъчни води;
  • открити площи за съхраняване на суровина и готова продукция;
  • замърсени и нарушени терени от дейността на обекта.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

За проверката е съставен Констативен протокол № 20-03/25.04.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Води“
За заустване на отпадъчните води от производствената площадка от двата основни подобекта: „ТМСИ „Вълково“ и „Бетонов център при ТМСИ „Вълково“, дружеството е титуляр на Разрешителни за заустване на отпадъчни води в повърхностни води №№43120073 и 43120072 от 2019 г.
„Стоун – 2002“ ООД изпълнява задълженията по издадените Разрешителни за заустване:
- в законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград са представени доклади за изпълнение на условията и изискванията в издадените разрешителни за предходната 2022 г., изготвени съгласно изискванията на чл. 48, ал. 1, т. 12 от Закона за водите;
- изпълнява задължението за провеждане на собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води от двата обекта, съгласно заложената честота в Разрешителното – на три месеца;
- извършването на собствения мониторинг се възлага на акредитирани лаборатории.
Няма констатации за неспазване на индивидуалните емисионни ограничения ИЕО по показателите за контрол. В деня на проверката не са взети водни проби за контролно изпитване поради липса на заустване на отпадъчни води. Пречиствателните съоръжения са почистени.

3.2 Компонент „Почви“
На производствената площадка се извършват дейности по първична преработка на инертни материали, съхранение на суровина и готова продукция (пясъци и чакъли), производство на бетон и бетонови замазки.
Основно производствената площадка е разположена на терен с площ от 14 дка, урбанизирана територия, м .“Стара гара“ в землището на гр. Сандански.
Частично, с непреработена и готова продукция са заети съседни и близо разположени поземлени имоти, земеделска територия, за което писмено са уведомени директора на Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград и кмета на община Сандански, за предприемане на мерки по компетентност.

4.Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство.

По компонент „Води“ не са констатирани нарушения и несъответствия със законодателството.
По компонент „Почви“ е констатирано ползване на земеделски земи не по предназначение, а за други цели без необходимите разрешителни документи, за което са уведомени директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград и кметът на община Сандански, като компетентни органи по реда на Закона за опазване на земеделски земи ( обн. ДВ бр. 35 от 24.04. 1996 г. с изм. и доп.)