Съдържание

Посетители

В момента има 204  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2017 г.

„БОНАНА“ ООД – гр. Петрич

 Д О К Л А Д

 

За извършена проверка на „БОНАНА“ ООД – гр. Петрич; Обект: Фабрика за производство на мебели - гр. Петрич

 

На основание Заповед № 53/15.02.2017 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 22.02.2017 г. беше извършена проверка на място и по документи на обект „Фабрика за производство на мебели“ с адрес: гр. Петрич, ул. „Марица“ № 5, стопанисвана от „Бонана“ ООД, гр. Петрич, област Благоевград.
Проверката е комплексна и се извършва във връзка със спазване на нормативните изисквания на Закона за опазване на околната среда и другите специални закони по компоненти и фактори, въздействащи върху околната среда

1. Цел на проверка.
Проверката на дружеството се извършва от екип експерти по отделните компоненти и фактори влияещи на околната среда, с цел установяване спазване на нормативните изисквания заложени в Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконовите актове от екологичното законодателство.

2. Проверени обекти и дейности на обекта.
Основната дейност на дружеството е производство на мебели от ПДЧ и метал. Готовата продукция е изцяло за износ. Обект на проверка бяха следните обекти и инсталации:
- Цех „Фурнировъчен“;
- Цех „Пресово“;
- Цех „ЦНЦ“;
- инсталация за прахово боядисване;
- инсталация за нанасяне на лакови покрития;
- Склад за съхранение на опасни химични вещества;
- Цех „Опаковъчен“;
- Котелно помещение.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.
По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат беше съставен Констативен протокол № 10-28/22.02.2017 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:
3.1. Направление „Опасни химични вещества и управление на риска”
Проверката е извършена на основание изискванията на ЗЗВВХВС(ДВ, бр.10/2000г., с посл. изм. ДВ, бр. 102/2015 г. ) и подзаконовите нормативни актове произтичащи от него.
Дружеството е „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси, съгласно Европейски регламент (ЕО) № 1907/2006 г.
Производствената дейност включва използването на лакове, байцове, лепила и разредители. За всички изброени са предоставени на електронен носител информационни листове за безопасност, някои от които се нуждаят от актуализация и превод на български език, в изпълнение на изискванията на чл. 31 от REACH.
Налична е документация по чл. 4, т. 7-12 от Наредбата за реда и начина за съхранение на опасни химични вещества и и смеси(ДВ, бр. 43/2011 г.), но поради промяна на упълномощените лица ще се наложи актуализация.
Поради увеличаване на производството ще се наложи актуализация и на оценката за безопасността на съхранението на веществата, съгласно Заповед № РД-288/03.04.2012 г. на Министъра на околната среда и водите.
Складовете за съхранение на вещества и смеси отговарят на изискванията на Наредбата.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”

І. Организирани източници от горивни процеси
За отопление на производствената сграда се ползва котел с топлинна мощност 175 kW, изгарящ дървесни отпадъци (трици) и не подлежи на контрол чрез измервания.
ІІ. Организирани източници на емисии от производствена дейност – емисии на летливи органични съединения и емисии на прахообразни вещества:
- линия за прахово боядисване на метални изделия (камера за нанасяне на прахова боя и камера за изпичане), съоръжена с три изпускащи устройства – в момента работи.
- линия за нанасяне на лакови покрития, съоръжена със сухи филтри, с едно изпускащо устройство – в момента не работи;
- линия за UV-лакиране, съоръжена с 2 бр.изпускащи устройства – работи при проверката;
- инсталация за нанасяне на лепило с пистолет с 1 брой изпускащо устройство (при предходни проверки в същата инсталация се е нанасял байц, като е била съоръжена с водна завеса).
Последните собствени периодични измервания са проведени през 2014 г. и са валидни за 2014 г. и 2015 г..
При проверката не се представят протоколи от проведени измервания.
За слепване на разлистен шпертплат за седалки и облегалки се ползва лепило, което не съдържа органични разтворители..
Инсталацията за нанасяне на покрития е регистрирана по чл. 30 от ЗЧАВ. В срок до 31.03.2017 г. дружеството има задължение да предостави в РИОСВ-Благоевград Декларация за консумацията на органични разтворители през 2016 г., съгл. чл. 20, ал. 8 от Наредба № 7/2003 г. (ДВ, бр. 96/2003 г., изм.и доп.).
ІІІ. Относно спазване изискванията на чл. 70 от Наредба № 1/2005 г.(ДВ, бр. 64/2005г.) относно ограничаване емисиите на прахообразни вещества в атмосферния въздух
Машините за обработка на дърво и ПДЧ в сграда № 1 и сграда № 2 са обхванати от аспирационна система, като емисиите от прахообразни вещества постъпват в 3 бр. бункери, посредством 8 броя циклони.
Площадките под бункерите се поддържат чисти.

4. Направени предписания,срокове за изпълнение и отговорници:
Направление „Опасни химични вещества и контрол на риска от големи аварии с опасни химични вещества”:
1. Да се предоставят на електронен носител актуални информационни листове за безопасност (ИЛБ) за всички химични вещества, съгласно чл. 4, т. 3 на Наредбата за реда и начина за съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г.). ИЛБ да отговарят на изискваниятана чл. 31 от REACH. Срок: 20.03.2017 г. Отг.: „Бонана“ООД
2. Да се изготви и изпрати в РИОСВ-Благоевград актуализираната оценка за безопасността на съхранението на опасните химични вещества и смеси, в изпълнение на Раздел ІV, чл. 9 на Наредбата (ДВ, бр. 43/2011 г.). Срок: 30.03.2017 г. Отг.: „Бонана“ООД
3. Да се изискат от производители/доставчици информация за наличието или липсата на вещества от Приложение ХІV и ХVІІ на REACH в употребяваните смеси, с което да бъде доказано съответствие с изискванията на Регламента REACH, в изпълнение на чл. 25, т. 7 от ЗЗВВХВС. Срок: 30.03.2017 г. Отг.: „Бонана“ООД

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.
За констатираните несъответствия на обекта с изискванията на екологичното законодателство са направени съответните предписания и срокове за тяхното изпълнение.
В случай на констатирано неизпълнение на предписание ще бъдат предприети административно-наказателни действия.