Съдържание

Посетители

В момента има 203  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2017 г.

ЕТ „ДИМИТЪР ХРИСТОВ - НЕТИ“ - гр. Гоце Делчев

 Д О К Л А Д

 

За извършена проверка на ЕТ „ДИМИТЪР ХРИСТОВ - НЕТИ“ - гр. Гоце Делчев

 

На основание Заповед № 75/02.03.2017 г. на Директора на РИОСВ - Благоевград, на 09.03.2017 г. е извършена проверка на място на производствената площадка на ЕТ„ДИМИТЪР ХРИСТОВ - НЕТИ“, гр. Гоце Делчев, УПИ VІІ, кв. 197. Проверката е комплексна и е във връзка със спазване на нормативните изисквания, заложени в Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконови актове от екологичното законодателство.

1. Цел на проверката.
Проверката е извършена от експерти по компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на екологичното законодателство. Съставен е КП № 7-25/09.03.2017 г.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.
Извършена е проверка на следните инсталации и дейности:
- инсталация за измиване на отпадъци от пластмаса;
- инсталация за оползотворяване на отпадъци от пластмаса;
- балиране на отпадъци от хартия и картон;

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.
На обекта се извършват дейности по третиране на неопасни отпадъци от хартия и пластмаса, в т. ч. отпадъци от опаковки.

3.1.Фактор” Отпадъци”
Площадката е разположена в УПИ VІІ, от кв. 197 по плана на гр. Гоце Делчев. ЕТ„ДИМИТЪР ХРИСТОВ - НЕТИ“ притежава Регистрационен документ № 01–РД–196–7/30.01.20174 г. за дейности по третиране на отпадъци и Регистрационен документ № 01-РД-195-01/25.04.2014 г. за транспортиране на отпадъци.
Извършват се дейности по оползотворяване на отпадъци от полиетилен, полипропилен и др. На обекта е монтирана линия за измиване на предварително сортираните пластмасови отпадъци и линия за оползотворяване на отпадъци. Отпадъците постъпват на площадката предварително сортирани, след което се извършва подбор и пластмасовите отпадъци се подават ръчно към мелница. Чистата и раздробена пластмаса постъпва за гранулиране.
На обекта се извършва и балиране на отпадъци от хартия и картон с помощта на 1 брой хидравлична преса.
ЕТ„ДИМИТЪР ХРИСТОВ - НЕТИ“ притежава заверени работни листове за отпадъци, образувани след третиране както следва: 191201, 191204, 191212. Представят се отчетни книги по Приложение № 2 – 2 броя и по Приложение № 4 – 1 брой, заверени от РИОСВ-Благоевград. Същите се водят съгласно нормативните изисквания. Представят се екземпляри на годишните отчети за календарната 2016 г.
Отпадъците се приемат и предават въз основа на писмени договори

3.2. Направление “КПКЗ, ЕО и ДА”
Едноличният търговец извършва дейности, които попадат в Приложение № 1, т. 2 от Закон за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ДВ, бр. 43/2008 г.). Като лице притежаващо регистрационен документ, издаден по реда на ЗУО, ЕТ„ДИМИТЪР ХРИСТОВ - НЕТИ“ не е изготвил собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение № 1 от Наредба № 1 от 29.10.2008 г. за вида на превантивните и оздравителните мерки в предвидените случаи от ЗОПОЕЩ.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.
Да се изготви собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение № 1 от Наредба № 1 от 29.10.2008 г. за вида на превантивните и оздравителните мерки в предвидените случаи от ЗОПОЕЩ и да се уведоми РИОСВ-Благоевград писмено. Срок: 09.04.2017 г. Отг.: ЕТ „Д. Христов – Нети“

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.
За констатираното несъответствие на обекта с изискванията на екологичното законодателство е поставено предписание и срок за изпълнение в КП № 7-25/09.03.2017г.
За изпълнението му ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи.