Съдържание

Посетители

В момента има 238  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2017 г.

„АГРОМАХ ПРОДАКШЪН“ ЕООД – с. Бело поле, общ. Благоевград

 Д О К Л А Д

 

За извършена проверка на „АГРОМАХ ПРОДАКШЪН“ ЕООД – с. Бело поле, общ. Благоевград

 

На основание Заповед № 197/05.06.2017г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 28.06.2017 г. беше извършена проверка на място и по документи на „Агромах Продакшън“ ЕООД, с. Бело поле, общ. Благоевград.
Проверката е комплексна и се извършва във връзка със спазване на нормативните изисквания на ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г. с посл. изм. и доп.), ЗЧАВ (ДВ, бр. 45/1996 г. с изм. и доп.), Закона за почвите (ДВ, бр.89/2007 г. с изм. и доп.), ЗЗШОС (ДВ, бр.74/2005 г. спосл. Изм. и доп.) и ЗОПОЕЩ (ДВ, бр.43/2008 г. с изм. и дп.).

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти по отделните компоненти и фактори влияещи на околната среда, с цел установяване спазването на нормативните изисквания заложени в горещитирните закони.

2. Проверени обекти и дейности на обекта.

Основната дейност на дружеството е добив и преработка на скални материали, производство на асфалтови смеси, производство на бетон, производство на вибро-пресовани бетонови изделия.
Извършена е проверка на кариера „Бучака“, асфалтова инсталация, бетонов център, завод за производство на вибро-пресовани бетонови изделия, ТСИ и ТМСИ.
При проверката работи само бетоновия център. Представени са справки за работата на останалите дейноси на дружеството за периода от месец ноември на 2016 г. до месец юли на 2017 г.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат беше съставен Констативен протокол № 11-08/28.06.2017 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Направление „Опасни химични вещества и управление на риска”

Дружеството е „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси, съгласно Европейски Регламент (ЕО) № 1907/2006 (REACH).
Предоставени са информационни листове за безопасност за употребяваните в бетновия център химикали. Налична е оценка на безопасността на съхранение на опасните химични вещества и смеси, изготвена съгласно изискванията на Заповед № РД-288/03.04.2012 г. на Министъра на околната среда и водите.
Организацията на съхранението на употребяваните химични смеси е съгласно изискванията на ИЛБ и в съответствие с чл. 6 на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества(ДВ, бр. 43/2011 г.).

3.2. Направление „КПКЗ, ЕО и ДА”

Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение № 1 по ЗОПОЕЩ (ДВ бр. 43/2008 г., посл.изм.и доп. ДВ, бр. 101/2015 г.):
- т. 4 – Извършване на дейности по производство, употреба, съхранение, обработка, пълнене и изпускане в околната среда на химични вещества и смеси по смисъла на чл. 2 от ЗЗВВХВС (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.).
Оператора е изготвил собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение №1 от Наредба №1(ДВ бр. 96/2008 г.).

3.3. Компонент „Атмосферен въздух“

Източник на емисии в атмосферния въздух е асфалтосмесителна инсталация. Последните собствени периодични измервания са проведени през 2015 г. и са валидни за 2015 г. и 2016 г. До момента на проверката не са проведени СПИ поради невъзможност на изпълнение на условието за постигане на 70% натоварване на инсталацията.

3.4. Фактор „ШУМ“

Последните собствени периодични измервания на показателите на шум в околната среда от производствената база в с. Бело поле са проведени през 2015 г. и са валидни за 2015 г. и 2016 г. До момента не са извършени СПИ на шум в околната среда, тъй като не се извършва производствена дейност от инсталациите и съоръженията, източници на шум в околната среда с натоварване над 70%.

3.5. Компонент „Земи и почви“
В изпълнение на дадено предписание от предходна проверка на РИОСВ – Благоевград от ноември 2016 г. е стартирана процедура за промяна предназначението на земеделска земя за неземеделски нужди, която в момента се ползва за депониране на инертни материали от дружеството – по левия бряг на р. Струма, над моста за с. Бучино.
Срока на предписанието изтича в средата на месец ноември 2017 г.
При проверка на място се установи, че не са постъпвали нови количества инертни материали, а е извършвано изземване на такива от дружеството.

4. Направени предписания,срокове за изпълнение и отговорници :

Няма направени предписания.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Ще се извърши последващ контрол във връзка направено предписание от предходна проверка по компонент „Земи и почви“.